Även växthusägare firar amaryllisen.

Röd amaryllis

I dag på Amaryllisens egna dag är det dags att dekorera i växthuset med några vackra exemplar. Vill du spara dina lökar till nästa år så har vi några användbara tips.

Sofistikerad, elegant och absolut underbar är en bra beskrivning på amaryllisen och idag på amaryllisens dag så tänkte vi åka till Zetas och köpa några lökar till växthuset. Den ståtliga blomman finns ju även på snitt vilka passar fint i vas inomhus och de tänkta jag köpa lite närmre jul. Numera finns det amaryllis i en mängd färger men till vårt vita växthus blir det nog klassisk vita och kanske någon röd. Brukar du köpa amaryllis och väljer du lök eller snitt?

Spara lökarna till nästa år – så gör du.

Fira amaryllisens dag idag den 19 november.

Om du väljer en amaryllis på lök så tycker jag att du ska spara löken och försöka driva den i blom igen. Om du har ett växthus som du värmer upp så är det en utmärkt förvaringsplats för den överblommade amaryllislöken. Så här gör du:

  • När amaryllisen blommat över, klipp bort blommorna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön.
  • Låt stjälken eller stängeln vissna ner ordentligt innan du tar bort den helt och hållet. Den ska vara så pass vissen att den nästan faller bort av sig själv.
  • Under sommaren kan du placera ut växten på en vindskyddad och halvskuggig plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober.
  • Låt därefter löken vila något och placera den torrt och svalt, helst i en temperatur på mellan 12 -15 grader. Den kalla perioden behöver amaryllislöken för att kunna sätta nya blommor.
  • När du skymtar en knopp i löken är det dags att ta fram din amaryllislök i värmen igen. Det brukar ta cirka 3 månader.
  • Plantera om löken och vattna så kommer den nya blomman att slå ut. Normalt brukar den här andra blomningen inträffa i januari eller februari det vill säga något efter jul.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.