Bevara sommarens smaker till vintern.

Rosmarin i odlingsbäddar i vaxthus.
Innan du slänger årets kryddskörd på komposten bör du fundera över om du inte kan använda dem i vinter. Sweden Green House tipsar om vad kan göra med dem.
När man höststädar i växthuset brukar växterna hamna på komposten. Men fundera en extra gång innan du låter dina kryddväxter gå samma väg. Visserligen ska kryddväxter skördas strax före eller i början av blomningen. Men det kan absolut vara värt att knipsa av några kvistar och hänga dem på tork för att använda i vinterns matlagning. De hemodlade smakar trots allt mycket mer än de man köper i butiken.

Även om basilikan är godast att äta färsk så är den väl värt att spara. Gör pesto, torka så mycket som möjligt eller frys in den för vinterbruk. Persiljan är visserligen tvåårig men smakar bäst det första året varför många betraktar den som en ettårig ört. Den brukar vara fin långt in på hösten i växthuset och det är underbart att ha persilja till hands i frysen. Klipp av bladen och frys in dem i små burkar.

Du kan också göra salsa verde av persiljan genom att mixa den med kapris, vitlök, sardeller och citron - och ett par deciliter god olivolja förstås. Den här salsan är ljuvlig till både fisk och kött.

De andra kryddorna, såsom timjan, mynta och salvia kommer du att kunna övervintra vare sig du har dem planterade i de upphöjda bäddarna i växthuset eller i en kruka.

Rosmarin är ett kapitel för sig då den normalt inte övervintrar på våra breddgrader. Men om du håller värmen uppe i växthuset kan det gå. Det här är också en växt som är fin att dekorera med under vintern, ja faktiskt är det många som förknippar den med jul. Ett tips är att spara den i jordbäddarna och plantera in cyköamen.

Det är även oslagbart att använda sina kryddväxter i köket när man lagar mat. Det kan vara en idé att ta delar av plantorna och plantera dem i krukor som du kan nära till hands inomhus. Likt all växtlighet så här års är de på väg att gå i vintervila vilket gör att de troligen inte kommer att hålla sig hela vintern. Men det underbart att kunna använda dem till vinterns soppor och grytor så länge de finns till hands.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *