Bladens färg – alarm för växter med näringsbrist.

Vinranka med ljust gröna blad.
Växternas bladfärg kan fungera som indikator när det är dags att gödsla. Det tipset fick vi från team Marika Delin i förra veckan.

Visste ni att man faktiskt kan se på växter när de behöver gödslas. Det fick vi lära oss häromdagen när vi vårfixade i trädgård och växthus. Det var team Marika Dalin som lärde oss att kika på växternas bladfärg för att förstå när det är dags att gödsla.

Det växthusets vinrankor som gav upphov till den här problemlösningen. De växer på riktigt fint i odlingsbäddarnas bortre del. Men bladens färg är alldeles ljusgröna och nästan lite kraftlösa. Det betyder att de saknar näring. Alltså är det dags att ge en giva gödsel till de båda plantorna.

Växterna kommunicerar.

Vinranka med ljusa blad i växthus.
Så här på våren kan det dock vara trixit att se om det verkligen är näringsbrister växterna lider av. I början av säsongen när de precis spruckit ut ur sina bladknoppar är lövverket normalt ganska ljust grönt i färgen.
Vinranka med ljusa blad i växthus.
Det är när bladen nästan börjar dra åt de gula hållet som man märker att det är näringsbrist som orsakar den bleka färgen. Om du gödslar och märker att färgen börjar skifta i en mörkare nyans kort efter så kan du vara säker på var problemet låg. Dagens tips.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.