Därför odlar vi kryddtagetes i växthuset.

Guldgula kryddtagetes.
Det är en liten buske som fullkomligt är strösslad med små intensivt gula blommor. Kryddtagetesen är både dekorativ och på flera sätt användbar. Därför gillar vi att odla kryddtagetes i växthuset.
Vi odlar kryddtagetes under tomatplantorna i växthuset. Det är inte bara en vacker blomma, den doftar också gott samtidigt som blommorna har en intensiv färg som drar till sig de så värdefulla pollinerarna. Men Lisa Jansson, som hjälpte oss med växthusodlingarna i år berättade också att kryddtagetesen ska hålla jorden frisk från nematoder.
Kryddtagetes i växthusets jordbäddar.
Kryddtagetes från växthuset i Nacka

Nematoder är en slags rundmask som är osynliga för ögat. De ingår som en naturlig del av vårt ekosystem och är oftast harmlösa. Men det finns även parasitiska nematoder som kan vara skadliga. De är dessa som tagetes sägs utgöra ett visst skydd emot.

Hur som helst är kryddtagetes tacksam att odla och fina att kanta växthusets odlingsbäddar med, både i framkant och bakkant. Vi har planterat dem på båda sätten.

Det är också utmärkta att kombinera med såväl basilika, persilja, tomater, gurka och melon. Ett extra plus är att både blommorna och bladen är ätliga. Bladen som har en citrusaktig smak passar till exempel fint till fisk medan blommorna är framför allt är dekorativa i sallader och på bakverk. Det här är alltså på många sätt en odlingsvärd växt som förenar nytta med nöje.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Därför odlar vi kryddtagetes i växthuset.”

  1. Hej! Har ni kryddtagetes i odlingen nu? Söker torkad men kan inte hitta någonstans. Med vänliga hälsningar Tina

    1. Hej, ja det har vi men bara för husbehov. Vi säljer endast växthusen som vi odlar i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *