Glöm inte bort att så jätteverbena.

odla jätteverbena framför växthuset eller orangeriet.
En av Sweden Green Houses favoritväxter är jätteverbenan. Varje år planterar vi dem i tunnor som vi placerar runt om i trädgård och vid växthuset. Det är inte alltid man hittar plantor i handeln så om du vill odla jätteverbena så är det hög tid att så nu.
14 februari och alla hjärtans dag. I växthuset håller vi just nu på med en lättare städning samtidigt som vi planerar för kommande säsongs odlingar. En av de växter som alltid kommer med på odlingslistan är jätteverbenan. Inte för att den är särskilt lämpad för att odlas i växthus. Nej, jätteverbenan använder vi, eller snarare Eva i trädgården där de ofta hamnar i de vackert patinerade tunnorna från Varalövs tunnfabrik.
Jätteverbena från Impecta fröhandel.
De högresta blommorna som sitter på tunna skira stjälkar är underbara. Särskilt vackra är de tillsammans med prydnadsgräs. Men jag har också sett dem planterade i köksträdgårdar. Fjärilar älskar den här växten vilket är ytterligare en anledning till att odla den.
Jätteverbenan är egentligen en flerårig växt som vi här i Norden odlar som ettåring eftersom den inte övervintrar hos oss. Fröerna kan behöva en köldknäpp för att gro. Det kallas för stratifiering. Om dina fröer inte gror inom två veckor kan du prova att ställa dem kallt, om du har plats över i kylskåpet, till exempel.

Här kan du läsa hur du gör för att lyckas med sådden.

Foto: Impecta fröhandel.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *