Konst och odling möts i ett växthus och ateljé med pulpettak, välkommen till villa Norsbo.

Rött pulpetväxthus.

Det röda växthuset med pulpettak är ihopbyggt med ett galleri målat i Falu rödfärg.

Följ med oss till villa Norsbo där vi byggt ett växthus med enkelglas som integrerats med en isolerad ateljé för året runt bruk. Hela byggnaden är ritade av vår arkitekt Magnus Wiström och platsen blivit en populär mötesplats för konstintressxerade trakten.

Det vackert röda växthuset är det första man ser när man kommer in på gårdsplanen hemma hos Inga-Maj Eriksson och Torsten Allvar på Villa Norsbo, som den lilla gården kallas är belägen strax utanför Falun. Det är ett pulpethus med enkelglas som byggts ihop med en isolerat galleri. Hela byggnaden är ritat av Magnus Wiström medan uppförandet har utförts av Pilbo Bygg i Falun.Inga-Maj Eriksson och Torsten Allvar utanför sitt röda pulpetväxthus i trädgården på villa Norsbo

Inga-Maj och Torsten, som är väldigt konstintresserade, har sedan en tid tillbaka ordnat utställningar i hemmet. Framför allt är det grafik från en grupp konstnärer som kallas för Falugrafikerna som intresserat dem. Utställningarna har genom åren blivit allt mer populära. För att möta det ökade publiktrycket föddes tanken på att lyfta ut galleriet från bostaden. Eftersom de båda även är väldigt odlingsintresserade bestämdes det att den nya utställningslokalen skulle byggas ihop med ett växthus.

 Hög takhöjd och gardiner ger ett personligt intryck

gaveln på det växthus som vi byggt på villa Norsbo strax utanför Falun.

Först var idéen att integrera växthuset med någon av de byggnader som redan fanns. Men till slut landade de båda konstentusiasterna i att det skulle byggas ett separat hus på tomten. Plats fanns så det var inget man behövde snåla med. Eftersom byggnaden skulle matcha den redan befintliga arkitekturen kontaktades Magnus Wiström på Sweden Green House för att rita ateljén som skulle integreras med växthuset i trä. Det var viktigt att byggnaden fick en sammanhållen känsla även om ateljén och växthuset olika utryck.

Ateljén skulle fyllas med naturligt ljus samtidigt som det var viktigt att behålla mycket väggyta för tavelhängning. Resultatet har blivit en byggnad med gemensam trädgårdsvänd fasad. Huset drar verkligen uppmärksamheten till sig, mycket tack vare den generösa takhöjden. Taket har försetts med praktiska skuggardiner som också bidrar med ett magiskt ljus.

Eftersom galleribyggnaden är målad med Falu rödfärg valde Inga-Maj och Torsten järnoxidrött som kulör på växthuset. Byggnaden känns modern men smälter samtidigt fint in i omgivningen.

 Växthuset, en plats för både odling och socialt liv.

Inne i växthuset har Inga-Maj och Torsten inrett för båd odling och socialt liv.I växthuset odlas just nu gurka och tomater och en mängd kryddväxter. Ett automatiskt bevattningssystem förser odlingarna med vatten, tio minuter morgon och kväll får plantorna en skvätt.

Det finns också en sittplats där man kan äta middagar året runt. Under den kalla årstiden värmer en grön kakelugnen upp både ateljé och växthus.

Besök villa Norsbo

Om du vill besöka villa Norsbo så har de öppet för besökare tre helger under sommaren mellan klockan 13 – 16 lördag och söndag.

Kontakta Inga-Maj eller Torsten direkt så får du mer information:

ingamaj.eriksson@telia.com

torsten.allvar@telia.com

Text och foto: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

3 reaktioner “Konst och odling möts i ett växthus och ateljé med pulpettak, välkommen till villa Norsbo.”

  1. Pingback: I augusti tänder vi ljus och eldar i skymningen, här är månadens lista.

    1. Hej och tack för en bra fråga. Vi målar alla våra växthus för hand med linoljefärg eftersom vi tycker att det är båda vackert och praktiskt i växthus. därav endast ”samma nyans”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *