Nu sår vi bladgrönt i växthuset

En hand som sår grönsaksfrö i växthuset.

För första gången tänkte vi prova att odla bladgrönsaker i växthuset under hösten. Rädisor, sallat och asiatiska bladgrönsaker är de grönsaker vi tänker börja med i år eftersom dessa ska fungera bra att odla så här års.

Den här säsongen har vi haft som mål att prova en höstsådd av bladgrönsaker i växthuset. Sagt och gjort, härom dagen släppte Eva ner fröna i jorden. Det vi vill prova att odla nu är rädisor, sallat och asiatiska bladgrönsaker.

Just de asiatiska bladgrönsakerna är vi extra spända på. Egentligen är det ett samlingsnamn för ett litet urval av grönsaker som odlas i Asien, framför allt i Kina och Japan. Många har odlats i flera tusen år och är vanliga i det asiatiska köket. De flesta tillhör kålsläktet och växer mycket bra här hos oss.

Det blir bäst under sensommaren fram till sena hösten då de kan ge riklig skörd. Under de långa försommardagarna är däremot är det lätt hänt att de går i blom vilket gör att de förlorar i sprödhet och smak. De borde alltså gå bättre att odla dem nu.Frö i påsar på växthusets upphöjda jordbädd.Även sallat kan man lyckas bra med vid höstsådd. Eftersom det är en grönsak som vill stå skyddad så trivs den dessutom väldigt bra i växthus. Det kan vara bra att så flera olika sorter eftersom de oftast har olika utvecklingstid. Vi har bland annat valt att så Bataviasallat, en sort som man ofta hittar hos grönsakshandlarna i Frankrike men som inte är särskilt vanlig i Sverige. Den påminner lite om isbergssallad men smakar mer och är även mer näringsrik.

Rädisor är en grönsak som man kan så från tidig vår till sen höst. Om man sår väldigt tidigt, eller som vi, nu på hösten, är det bra att så fröna i växthus. Bäst resultat får man om man låter rädisan utvecklas snabbt i fuktig miljö. Saknar den vatten kan smaken bli alltför skarp.

här kan det se ut i jordbäddarna när vi sår grönsaker på våren. Vågar man hoppas på ett liknande resultat vid höstsådd?Evas hand som lägger från i växthusets upphöjda jordbädd.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *