Odla fikon i kruka.

Moget fikon som spruckit i växthuset på Nynäs slott
En av våra favoriter bland orangeriväxterna är fikon - så tar du hand om det vackra trädet. Sweden Green House tipsar.
Odlingssäsongen har börjat och de flesta har redan satt igång. När fröna är i jorden och knölarna börjar gro kan man börja drömma om orangeriväxterna. Ett av våra absoluta favoriter bland Medelhavsväxterna är fikonträdet. Vi har ett träd i växthuset som har övervintrat i några säsonger. Det tappar sina blad på hösten men de kommer snällt tillbaka varje vår.

Varför odla en Medelhavsväxt i norr

Nu kanske du undrar varför man ska lägga ner tid på att odla en planta som egentligen har sin naturliga växtplats på långt sydligare bräddgrader än i vårt kalla hörn av världen. Men om man betänker att fikon, tillsammans med korn och vete hör till mänsklighetens första grödor får man andra perspektiv. Till och med de gamla romarna odlade fikon i kruka som flyttades inomhus under vintern. De hade kläm på hur man dränerade jorden med stenar i botten, precis som vi gör idag för att förhindra att vatten blir stående i krukan med dåligt tillväxt som resultat.

Men framför allt tycker jag att man ska odla fikon för att det är en sådan vacker växt som kan växa till ett en lite träd i växthuset. Med lite tur kan du också skörda fikon framåt höstkanten.

Så här gör du:

  • Odla på varm plats, gärna i kruka om du inte kommer över en härdig sort.
  • Om du vill ha en knubbig planta, beskär på hösten när alla bladen fallit av.
  • Övervintra svalt, ett växthus är en idealisk plats för trädet under den mörka årstiden men det får inte bli frysgrader.
  • Vattna sparsamt på vintern och rikligt på sommaren. Tillsätt näring under det ljusa halvåret. Ett lager med gödsel varje vår brukar räcka.
  • Skörda fikonen när de är mogna, när de liksom hänger ner och har börjat mjukna eller till och med spruckit ut som en liten ros. Mums.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *