Odla i växthus – årets frönyheter.

Skirt gröna småplantor redo att planteras i växthuset.

Det börjar spritta i odlingsfingrarna och vi har hittat våra favoriter bland årets frönyheter hos de firmor som vi är bekanta med.

När fåglarna börjar kvittra utomhus kan man våga hoppas på att våren är på väg. Bäst att börja njuta redan nu för sedan går allt så fort, så fort. Här på Sweden Green House har vi börjat drömma årets odlingar men vi börjar med att spana på frönyheter, de flesta från fröfirmorna som vi känner till sedan tidigare. Bland alla nyheter som kommit ut har vi också valt ut några av dem som passar för växthusodling.

1. Impecta fröhandel.

Den här fröfirman har funnits sedan 1975 och är belägen i Julita i Sörmland. Vi på Sweden Green House har använt oss av deras fröer i flera år och tycker att de fungerar fint. Dessutom har de många sorter som är anpassade för odling i växthus. Bland deras frönyheter var det några sorter som lockade lite extra. Men som alltid är det lika svårt att välja.
Imectas frönyheter lämpliga för odling i växthus.

Växthusgurka F1 ’Delistar’ är en liten slanggurka som ska vara extra krispig och god. Den är väldigt ljus i färgen beroende på att skalet är extremt tunt. De kan skördas när de är cirka 16 cm långa. Om du inte har ett växthus ska det gå att odla den i ett varmt läge utomhus. Spetspaprika F1 ’Fiyaka’ blev jag nyfiken på. De pennsmala paprikorna i ljusgrön färg övergår i rött när de mognar. De liknar chili men det är alltså en paprika som ska vara krispig och god till råkost eller att bara skära ner färsk i salladen. Vattenmelonen ’Charlston Gray’ är nästan ett måste i växthuset i år. Att det är en kulturarvsväxt gör det ännu mer spännande att odla den. Frukterna blir avlånga och klan väga upp till 15 kg, men hos oss normalt 3-4 kg, vilket kan vara fullt tillräckligt. Melonen ska vara sjukdomsresistent men är värmekrävande, så växthuset är en bra plats för att odla den. Chilipeppar ’Black Fangs’ fastnade mina ögon på för de dramatiskt svarta frukterna som är heta i smaken. De utvecklas bäst i värme, i växthus naturligtvis. Men om du har en extra varm plats i din trädgård så kan det också fungera.

2. Runåbergs fröer.

Fråpåsarna från Runåberg hittar man lätt i butiken på grund av att de är tillverkade av oblekt kraftpapper. Företaget är baserat på västkusten och har producerat fröer sedan 1982. De har inga särskilda nyheter i år. Men eftersom det är en sådan fin fröfirma så har jag botaniserat i det beprövade sortimentet och hittat ett par sorter som gjort intryck.
Två fröer för växthusodlingen från Rumåberg.

Gyllenbär ’Goldie`ekofrö kanske är mer känd som Physalis. Just den här sorten har funnits i handeln sedan 1930-talet. Den har en söt frukt och en guldgul halmfärgad lykta som ska dofta underbart. Den vackra tomaten Tigrella är röd med orange ränder. Den har tunt skal och en tydlig tomatsmak. Det här är en sort som också går att odla på friland i varmt läge men den måste bindas upp.

3. Nelson garden.

Nelson Garden hör till de stora drakarna i trädgårdsbranschen men även hos dem var nyheterna få i år. Jag valde ändå ut två sorter, varav sallaten kan vara kul att pröva att odla redan nu i växthuset.
Odlingsvärda frönyheter till växthuset från Nelson garden.

Chilipeppar ’Biquinho’. Blir smakrik utan att var alltför het och ska vara väldigt god i matlagning. Frukterna som blir röda när de mognar, kan skördas i vilket odlingsstadie som helst. Det här är en sort som inte kräver ett växthus för att utvecklas. Jag föll för de vackra frukterna och för att det är spännande att känna skillnaden i smaken beroende på om man skördar tidigt eller sent. Den nya plocksallaten ser ut att få vackra svagt röda blad och verkar lättodlad. Det går till och med att odla den i kruka på balkong. Eftersom sallat inte gror särskilt bra i allt för höga temperaturer, så tänkte jag att det kanske fungerar att så den i växthus redan nu. Det är i alla fall värt ett försök.

4. Lindbloms frö.

Den Skånebaserade fröfirman är en ny bekantskap för oss. De har störst sortiment i Sverige av ekologiska fröer och har därför många eko-yrkesodlare som kunder. Men de har även samma frö i portioner till hobbyodlare. De provodlar cirka 600 sorter varje år och väljer därefter ut de som fungerar. Bland årets nyheter fanns det en gurka som jag blev nyfiken på. Men eftersom det är ett för oss nytt företag så lade jag till några fröer ur det redan befintliga sortimentet och valde på temat vackra frukter.
Odlingsvärda frönyheter till växthuset från Nelson garden.

Paprikan ’Dulce Italiano’ föll jag för på grund av de vackra röda frukterna men den ska också vara en söt och god sort. Uppbindningstomaten ’Liguria’ är en äldre tomat som får ganska stora hjärtformade frukter vackert röda med tunt skal som ändå nästa aldrig spricker. Gurkan ’La Diva’ har jag plockat ur årets nyhetssortiment. Det är en liten kort gurka med söt smak och krispig struktur som inte blir besk. Perfekt i sallader tänker jag. Den kan även odlas på friland. Chilipeppar ’Glockenpaprika’ är en sort som får ljusröda, lite knöliga frukter som är ljusgröna när de är omogna. Plantan blir kraftig och lite yvig och bör därför stödjas.

Hoppas att du hittar någon ur vårt växthussortiment som verkar odlingsvärt. Nu är det bara att vänta tills det börjar spira. Gott nytt odlingsår önskar alla vi på Sweden Green House.
Odlingsvärda frönyheter till växthuset från Nelson garden.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *