Våra bästa knep för hur du lyckas med växthusodlingarna.

Arm som vattnar jordbäddar i växthus.
En del av tjusningen med att ha ett växthus är att man kan odla tomater som blir röda och skördeklara redan under sensommaren och gurka som smakar som gurka ska smaka. Häng med oss när vi planterar i växthuset tillsammans med en expert på odling i växthus.
Odla i växthuset med guidning av trädgårdsformgivaren tillika växthusodlaren Lisa Jansson, här kommer fortsättningen på det tidigare inlägget. Eva har haft sitt växthus i många år nu men är alltid väldigt upptagen, särskilt på våren då det ofta är full fart i företaget. Inför årets odlingar bad hon trädgårdsformgivaren Lisa Jansson om hjälp, dels för att Lisa odlar i växthus flitigt själv och därför har specialkunskap, dels för att Eva köpte plantor som Lisa drivit upp. Dessa vill hon ta hand om på bästa sätt.
Eva har också drivit fram en mängd småplantor i växthuset. En del ska planteras i växthusets odlingsbäddar medan andra ska planteras i köksträdgården som Eva anlagt i upphöjda grönmålade odlingsbäddar i trä som är placerade framför köksingångengen. Men vi börjar i växthuset.

Jorden

Jordpåse och kvinna som fyller på jord i odlingsbädd.

Jorden är det viktigaste i all form av odling, även i växthusodling. Vi började med att preparera odlingsbäddarna med jord av bra kvalitet. Eva hade inför årets odlingssäsong tömt bäddarna. Men det är egentligen inte nödvändigt. Om det finns jord kvar från tidigare säsonger räcker det med att ta bort en del av jorden, säg hälften och fylla på med ny jord. Vi använda i år en ekologisk jord från Rölunda Gård. Eftersom den redan är gödslad så behöver man inte fylla på med mer i det här läget.

När odlingsbäddarna är påfyllda är det dags att börja plantera.

Planteringarna

Armar som är på väg att plantera gurkplanta i växthus.
Tanken är att gurkan ska växa i de små jordbäddarna som Eva i sitt växthus har på var sida om ingången. Förhoppningen är att plantorna ska slingra sig runt dörren och att gurkorna så småningom ska dingla ner runt om ingången.

Runt gurkorna planterar Lisa kryddtagetes. De kommer att bli cirka 30 cm höga och därmed dölja jorden och gurkplantorna nertill. Kryddtagetes är dessutom vacker samtidigt som blommorna är ätbara. De går därför att använda dem som dekoration ovanpå sallader och bakverk. Men viktigast av allt är att de skyddar mot skadedjursangrepp. Förhoppningen är att gurkorna i år ska få ett lusfritt liv. Vi får se hur det går.

Eva har i sitt växthus odlingsbäddar på båda långsidorna som viker sig ut mot dubbeldörren. Hon har också bäddar på var sida om braskaminen. Dessutom har hon byggt en trävägg som skydd mot gatan. Odlingsäddarna är 60 cm djupa och i den framför väggen planterade vi tomater och rucolasallat. Mot väggen baktill plantrade vi kryddtagetes. Dessutom sådde vi både rucola och thaibasilika emellan plantorna.

Tomatplantorna kommer att slingra upp i taket. För att få en vacker bädd och samtidigt utnyttja jordytan maximalt så använder vi utrymmet under tomatplantorna för odling av olika värmeälskande grönsaker. Planteringen tillsammans med sådden  kommer förhoppningsvis att innebära att Eva kan skörda sallat och basilika under en lång period efter som de blir skördeklara vid olika tillfällen.

När man planterar tomater ska man tänka på att sätta dem djupt i jorden. Det är också bra att tjuva dem. Då plockar man bort grenarna som växer i bladvecken. På det sättet får man en kraftig huvudstjälk vilket gör att plantan blir livskraftig så att den orkar producera mycket frukt.
Kvinna planterar i växthus.
I odlingsbäddarna på motsatt sida kompletterade vi tomaterna med chili. Dessutom åkte basilika ner i jorden tillsammans med kryddtagetes. Den sattes längst bak mot fönstren. När tagetesen växter upp kommer den skydda de andra plantorna mot allt för stark sol. Dessutom sådde vi en rödbladig basilika.
Småplanto som ska planteras i odlingsbädd.

I jordbäddarna som är placerade på var sida om kaminen, planterade vi melon. runt dessa sattes ännu mer kryddtagetets.

Sedan var det dags att börja tänka på uppbindning.

Uppbindning

Pyramider av bambukäppar ska stödja gurkplantan på sin växtfärd upp i taket. När den kommer så långt fins det en annan bambukäpp ovanför dubbeldörren som tar vid. I pyramidens topp binder man fast ett snöre. Plantan kan bli ganska tung så det gäller att binda ordentligt och använda ett bra snöre avsett för uppbindning.

Tomaterna väntar vi med att binda upp tills plantorna blivit lite stadigare. de kommer också att bindas upp med snöre mot en bambukäpp som Eva brukar hänga upp med enkla krokar som hon skruvar in i takreglarna.

Melonerna fick dubbla pyramider och en horisontal käpp som vilar i pyramidernas toppar. Från käppen band Lisa snören som melonplantan kan slingra sig upp emot. När melonerna kommer kan man placera dem i nät, tyg eller en nylonstrumpa så att plantan inte knäcks av fruktens tyngd.

Vattna

{%%{base64content PGltZyAgY2xhc3M9IngtaW1nIG10bSBtYm4geC1pbWctbm9uZSIgIHNyYz0iaHR0cHM6Ly9zd2VkZW5ncmVlbmhvdXNlLnNlL3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDIwLzA1L3ZhdHRuYS1pLXZheGh1cy5qcGciIGFsdD0iS3Zpbm5vaGFuZCBzb20gdmF0dG5hciBqb3JkYsOkZGQgaSB2w6R4dGh1cy4iPgo= }%%}

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.