
Jorden

Jorden är det viktigaste i all form av odling, även i växthusodling. Vi började med att preparera odlingsbäddarna med jord av bra kvalitet. Eva hade inför årets odlingssäsong tömt bäddarna. Men det är egentligen inte nödvändigt. Om det finns jord kvar från tidigare säsonger räcker det med att ta bort en del av jorden, säg hälften och fylla på med ny jord. Vi använda i år en ekologisk jord från Rölunda Gård. Eftersom den redan är gödslad så behöver man inte fylla på med mer i det här läget.
När odlingsbäddarna är påfyllda är det dags att börja plantera.
Planteringarna


Runt gurkorna planterar Lisa kryddtagetes. De kommer att bli cirka 30 cm höga och därmed dölja jorden och gurkplantorna nertill. Kryddtagetes är dessutom vacker samtidigt som blommorna är ätbara. De går därför att använda dem som dekoration ovanpå sallader och bakverk. Men viktigast av allt är att de skyddar mot skadedjursangrepp. Förhoppningen är att gurkorna i år ska få ett lusfritt liv. Vi får se hur det går.
Eva har i sitt växthus odlingsbäddar på båda långsidorna som viker sig ut mot dubbeldörren. Hon har också bäddar på var sida om braskaminen. Dessutom har hon byggt en trävägg som skydd mot gatan. Odlingsäddarna är 60 cm djupa och i den framför väggen planterade vi tomater och rucolasallat. Mot väggen baktill plantrade vi kryddtagetes. Dessutom sådde vi både rucola och thaibasilika emellan plantorna.
Tomatplantorna kommer att slingra upp i taket. För att få en vacker bädd och samtidigt utnyttja jordytan maximalt så använder vi utrymmet under tomatplantorna för odling av olika värmeälskande grönsaker. Planteringen tillsammans med sådden kommer förhoppningsvis att innebära att Eva kan skörda sallat och basilika under en lång period efter som de blir skördeklara vid olika tillfällen.



I jordbäddarna som är placerade på var sida om kaminen, planterade vi melon. runt dessa sattes ännu mer kryddtagetets.
Sedan var det dags att börja tänka på uppbindning.
Uppbindning

Pyramider av bambukäppar ska stödja gurkplantan på sin växtfärd upp i taket. När den kommer så långt fins det en annan bambukäpp ovanför dubbeldörren som tar vid. I pyramidens topp binder man fast ett snöre. Plantan kan bli ganska tung så det gäller att binda ordentligt och använda ett bra snöre avsett för uppbindning.
Tomaterna väntar vi med att binda upp tills plantorna blivit lite stadigare. de kommer också att bindas upp med snöre mot en bambukäpp som Eva brukar hänga upp med enkla krokar som hon skruvar in i takreglarna.

Vattna
Nu är det dag att börja vattna plantorna. Soliga dagar ger Eva odlingsbäddarna 5-10 liter vatten per dag. Det bästa är att känna med ett finger i ner i jorden. Det är den bästa indikationen för hur mycket och när man behöver rulla ut slangen. Eva har ett droppbevattningssystem installerat. Det är samma sak som gäller där. Man får helt enkelt lära kännas sina odlingar så att man vet hur länge systemet ska vara igång.
Såväl tomater som gurka behöver mycket vatten. Är det varmt och soligt och de dessutom ska producera frukt behöver varje planta 3-4 liter per dygn. Gurka något mer.
Om du handvattnar ska du, för att undvika bladmögelsjukdomar på tomat och gurka aldrig vattna med kallt vatten direkt på stammen eller bladen. Blir det en kall natt så vattna inte för sent på dagen för att behålla värmen i bädden.
Basilikan vill inte heller gärna ha vatten på bladen. Eftersom det är en värmeälskande växt tycker de inte om att bli nedkyld av en dusch.
Gödsla en gång i veckan med ett ekologiskt gödsel. Eva använder Biobact i sitt växthus. Men det går naturligtvis bra med nässelvatten, vallörtsvatten eller något annat som man vet fungerar.
Nu är det bara att vänta, vattna, plocka gödsla, bevaka och hoppas på det bästa.

Dela
2 reaktioner “Våra bästa knep för hur du lyckas med växthusodlingarna.”
Hej! Nu har jag letat och letat på er hemsida om hur man kan dränera i jordbäddarna. Vet att jag läst om att göra en “lasagne” i botten, men kan tyvärr inte hitta tillbaks till det inlägget. Snälla berätta var jag kan hitta det. Funderar nämligen på att kakla inuti våra jordbäddar. Med vänlig hälsning Birgitta
Hej igen. Jag tror jag vet vilket inlägg du syftar på. Men även jag har letat efter det utan resultat. Det du skulle kunna göra är att grunda med fiberduk, lägga ett lager lecakulor och täcka dem med fiberduk. då får du en bra dränering i bäddarna. Det bör fungera vare sig du kaklar eller inte. Lycka till.