Om vinterförvaring av växter i växthus.

Ett stort träd med citroner i träväxthus.

Här är några användbara tips för hur du övervintrar dina favoritväxter i växthuset.

Du är i blomsterbutiken och plötsligt inser du att du fått med dig ett träd som du lovat dig själv att inte köpa eftersom det inte alls trivs i vårt svenska klimat. Men de är ju så vackra de där Medelhavsväxterna. Det är något med hur det växer och hur de så poetiskt slingrar sina gracila grenar mot dig som vore de redo att ge dig en omfamning. Minnena från den ljuvliga semesterveckan i Italien för några år sedan väcks till liv.

Citronträd med gula citroner i växthuset.

Nu var det ett tag sedan och längtan efter sydligare breddgrader är stor. Ett citronträdet fungera i sammanhanget fint som kompensation. Dessutom kändes vintern avlägsen i våras när trädet inhandlades. Men nu står du där och ser hur bladen ett efter ett släpper ifrån grenarna i den centraluppvärmda inomhusluften.

Faktum är att många större växter som till exempel citrusträd, olivträd, nerium, fikon och myrten ofta blir större och vackrare med åren. Att övervintra dem är alltså en god idé. Har du ett växthus så har du en klar fördel eftersom de där får rikligt med ljus även under den mörka årstiden. De flesta medelhavsväxter klarar en köldknäpp men sjunker temperaturen till minusgrader under en längre tid måste du få upp värmen även i ett växthus särskilt om det är monterat med enkelglas. Om du har en vinterträdgård med isolerglas är det klart enklare att hålla värmen uppe.

Frostvakt för växthus.

Det är nu frostvakten åker fram. De flesta modeller går att ställa in så att fläkten går på när temperaturen sjunker under ett visst gradtal. Det bästa är att hålla nollan och gärna ett par grader plus.

Den modell som vi använder fungerar fint och är även ganska stilig vilket är en fördel om du vistas mycket i växthuset även under vintern. Men det finns frostvakter i en mängd olika modeller och prisklasser. Välj en som förbrukar så lite el som möjligt och som är så diskret som möjligt är mitt råd.

Man kan också isolera en del av växthuset med bubbelplast för att skapa ett bättre klimat för sina älsklingsväxter och kombinera det med en frostvakt. På det sättet förbrukas mindre el eftersom frostvakten inte går igång lika ofta. När värmen återkommer i vår är det bara att montera ner tältet och spara plasten till nästa år. Om du inte vill bygga ett eget tält så finns det färdiga att köpa. Så här kan de se ut.

Tält för övervintring av växter i växthus.
Willab Garden säljer färdiga tält som du kan använda för övervintring av växter om de inte är allt för höga.

Ett tips är också att övervintra din chiliplanta i växthuset. De övervintrade exemplaren ger ofta större och bättre skörd.

Foto: Helena Kaasik, Willab Garden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.