Små citroner gula.

Citron i växthuset.
Det är alltid många frågor om vårt citrusträden när vi får besök i växthuset. På begäran kommer därför tips på hur du sköter citronträd.

Nu börjar den gula tiden, det vill säga citrustiden. Det är en härlig tid, då man svävar mellan hopp och förtvivlan. När ska den där våren komma på riktigt frågar man sig med jämna mellanrum. Som tur är brukar citronträden leverera både doft och frukt. Vi förstärker gärna det gula med mimosa, antingen som snittkvist eller som planta.

I väntan på vårljus roar vi oss med skötsel av orangeriväxter, varav citronträden är ett av dem. Ett växthus underlättar helt klart skötseln av dem men det händer att även vi misslyckas med underhållet av de fantastiska trädet och gråter en skvätt varje gång det sker.

Lika mycket som en påminnelse till oss själva som undervisade upplysning till alla våra följare kommer därför det här inlägget att handla om skötsel av citronträd. Banne mig om det inte ska gå att få det här stolta trädet att leva i 100 år, minst, efter det här.

Nu kör vi.

Alla citrusträd är vintergröna växter med läderartade blad och ljuvlig blomning som sprider en underbar doft året runt om det trivs, vilken är en anledning nog att odla det. Allra bäst mår de i full sol och det knepiga med citronträd är att få dem att övervintra i vårt klimat, till och med om man har tillgång till ett växthus verkar det som.

De är frostkänsliga och bör därför flyttas inomhus tidigt, helst med en torr jordklump. Placera det i ett luftigt, ljust utrymme som håller en temperatur mellan 4 och 8 grader.

Jag har aldrig provat att placera det mörkt vintertid. Det sägs dock att det ska fungera men att trädet då tappar alla sina blad. Dessa kommer tillbaka till våren. Vattna sparsamt. Flytta ut ditt träd i Maj igen.

 • Jord: En blandning av vanlig blomjord och humusrik trädgårdsjord. De vill ha en jord med lågt ph-värde. Därför är det bra att gödsla med ett medel som är specialanpassat för citrusväxter. Miljövänligt ska det så klart vara.
 • Vattning: Sparsamt under tillväxtperioden. Mindre är bättre än för mycket. Citronträdet ska aldrig bli ståendes i vatten men bör heller aldrig torka helt och hållet.
 • Beskärning: Du kan beskära ditt träd när du vill under året, men det sker något på bekostnad av blomningen.

Obs, citronträd kan drabbas av angrepp av framför allt spinnkvalster och sköldlöss vilket kan vara knepigt att bli av med. Men med envishet och såpa går det. Det är dock alltid bättre att försöka undvika det, vilket du bäst gör genom att sköta det enligt ovan anvisningar och även genom att umgås med ditt träd regelbundet. Så snart du misstänker att en ovälkommen gäst flyttat in bland grenarna ska du vara där och torka bladen eller spraya med såplösning.

Jag vill också tipsa dig om Nyttodjur.se som säljer biologisk bekämpning av olika skadeinsekter.

Här hittar tips på andra odlingsvärda växter för växthus och orangerier.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

5 reaktioner “Små citroner gula.”

 1. Hej!
  Klarar citronträd höga temperaturer i växthus?
  Har haft ett inomhus i garage och nu sedan ett par veckor haft inomhus med rikligt med sol.
  Funderar på att flytta ut till växthus (temperatur där kan bli uppemot 35 grader) kan det fungera?
  Växthus blir kallt på nätterna.
  Tacksam för svar!

  1. Hej, vi har vårt citronträd i växthuset nu och när det blir sommarvärme får det flytta ut i trädgården på heltid. Det är ett sätt som åtminstone fungerat fint för oss.
   Lycka till med citronträdet.

 2. Hej. Mitt fick övervintra (utan citroner) i ca 10 grader med lampor och ett litet fönster. Sen tog jag i. Det i huset i soligt fönster och därefter ute på sol-södersidan där det står bu. Har blommat i massor och nu har den ca 8 gröna citroner, men min fråga är:
  Om dessa inte blir gula, och hösten kommer, vad gör jag då? Ska jag ta in den i huset och ha den i fönster eller ska den ut i 19 gradig ”kyla” med lampor? Och vattningen bör väl fortsätta om den har frukter eller??

 3. Vi är egentligen inte odlingsexperter men har dock lite egen erfarenhet av att odla citronträd och skulle därför säga att du ska spara det i kyla, blir det ihållande minusgrader under en lång tid mår det nog bättre inomhus-men forfarande så svalt som möjligt, sovrum brukar vara svala, till exempel. Mindre vatten i takt med att ljuset försvinner skulle kunna vara en bra strategi. I vårt växthus har citronträdet både fryst och brunnit upp av en frostvakt – men det har alltid repat sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *