Om att ta del av det svenska kulturarvet.

Kålplanta i kruka.
Vår förtjusning för kål är det få som missat. Nu börjar säsongen och först ut är prydnadskålen. Så använder vi den i och utanför växthuset.
Ni som följer oss här i dagboken vet att vi har en vurm för kål. Det är en växt som vi använder mycket, såväl inne som utanför växthuset, året runt. Palmkålen är en favorit, mycket därför att den både är dekorativ och god att äta. Men det finns även kålsorter som man i första hand väljer för att de är dekorativa. De kan vara användbara i dessa tider när man vill ställa till med kalas eller kräftskiva i växthuset och när man behöver ge de upphöjda odlingsbäddarna ett litet lyft så att det ser trevligt ut när gästerna kommer. En annan fördel är att många kålsorter odlas här i Sverige och säsongen för prydnadskålen börjar nu.
Prydnadskålsplant i terrakottakruka.
Foto: Minna Mercke Schmidt.

Visste ni förresten att det odlats kål i Sverige sedan Vikingatiden. Troligen kom den till oss via England och grönkål, vit- och rödkål blev då en viktig del del av kosten. Det är alltså en riktigt gammal kulturväxt vi har att göra med och troligen är det därför som vi är så förtjusta i den. Våra växthus är ju också utvecklade ur vårt svenska kulturarv eftersom träväxthus var det enda som fanns i Sverige ända fram till 1800-talets slut.

När det gäller kål så är finns de ätbara sorterna ännu inte tillgängliga i handeln. Därför är dekorationskålen ett vackert alternativ. Det var odlare i Danmark som introducerade den här kålsorten för oss i Sverige i början på 1990-talet. Sedan dess har intresset för växten bara ökat, mycket tack vare att den är lättskött, köldtålig och dekorativ. Den finns i olika färgnyanser från ljust grönt till mörkt violett.

Kvinna med famnen full av kål.
Foto: Linda Lomelino

Använd dem i krukor tillsammans med andra växter eller sätt några plantor i odlingsbäddarna där sommarens odlingar börjar se trista ut. Det kan också bli fint att dekorera ingången till växthuset med en kruka fylld av kål tillsammans med andra köldtåliga växter, såsom alunrot och prydnadsgräs.

Foto: Blomserfrämjandet/Linda Lomelino/Minna Mercke Schmidt

Custom Headline

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.