Välkommen till Capellagårdens plantskola.

Kvinna bakom kassa i en trädgårdsutik.
Dedikerad personal och ekologisk inriktning är framgångsreceptet bakom Capellagårdens plantskola. 
Varje offentlig trädgård av rang har en plantskola där man kan köpa växter, krukor och accessoarer för trädgården – så även Capellagården. Den ligger placerad nästan med en gång när man stiger in genom entrén och när vi var på Öland i slutet av september var det fullproppat med växter, grönsaker och mathantverk av olika slag. Det är Eva Pettersson, som med varm hand driver plantskolan vars ekologiska inriktning präglar både sortiment och personal.
Stånd med produkter.
Glöm inte att stanna till i den fina plantskolan om du besöker Capellagården på Öland.

Alla plantor som säljs är uppdrivna på plats från kravmärkt frö. Det odlas cirka 400 olika sorters kryddväxter, medicinalväxter och kulturväxter som finns till försäljning mellan april och september då säsongen pågår. Men det går också att köpa en mängd olika sorters mathantverk tillsammans med vacker keramik, trädgårdslitteratur och hudvårdande produkter, de mesta tillverkas och skördas på plats.

-Storsäljaren är örtsaltet och salladskryddan. Men jag kan även varmt rekommendera vår vinäger med olika smaksättning, säger Eva och visar stolt upp produkterna.

Kvinna sitter på en mur.
Eva Pettersson är eldsjälen som ligger bakom plantskolans succé. Här visar hon stolt upp butikens bästsäljare och de just bundna kransarna som tillverkats av trädgårdens växter.

Men stoltast är hon trots allt över de nybundna kransarna som hon tillverkat av växtmaterial från trädgården och inför den kommande helgen, den sista som är öppen för allmänheten innan verksamheten tar vintervila. Det har varit en tuff säsong med torka och värme vilket har gjort arbetet krävande. Vilan är behövlig för att fylla på med inspiration och energi. Förberedelserna inför öppningen i april nästa år börjar redan i början på året.

-Det bästa med den här platsen är stämningen, dofterna och den goda känslan som den ekologiskt inriktade driften av trädgårdsbutiken medför. Det känns gott i hela själen att vi kan erbjuda kunderna kravmärkta plantor odlade här i trädgården. Jag tror det präglar platsens stämning vilket också märks när man kommer hit på besök. Jag längtar faktiskt redan till nästa säsong.

Gula solrosor och grönt växthus.
Vi är väldigt stolta över att vårt växthus numera finns i den här fantastiska trädgården.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *