Vinterförvara krukodlade växter – så gör du.

Här är några växter som vi sätter på vinterförvaring nu. Olivträds och pelargon.

Nu är det hög tid att ta hand om de krukodlade trädgårdsväxterna så att de inte fryser under vintern. Sweden Green House tipsar om hur du gör.

Härom dagen skrev vi att det är hög tid att sätta alla Medelhavsväxter på vinterförvaring. Hur man går tillväga rent praktiskt tänkte vi gå in på nu. Vare sig du har ett växthus eller ej så ska oliv-, citron-, fikon- och alla andra träd som inte tål vinter med minusgrader, förvaras inomhus under vintern.

Pelargon och olivträd har flyttats in i växthuset inför den stundande vintern.

Antingen placerar man dem i ett utrymme där man kan hålla temperaturen mellan fem till tio grader. Ett växthus är naturligtvis väldigt bra men det kan också handla om ett förråd eller garage. Du kan också placera dem så ljust som möjligt inomhus och sänka temperaturen så mycket det bara går. Vattna sparsamt, en gång i månaden om de står ljust och ännu mer sällan om de inte får så mycket ljus.

Vissa  krukodlade växter kan stå kvar utomhus. Några exempel är rosmarin och timjan, buxbom och andra perenner. Men de måste täckas på något sätt. Eftersom rotsystemet är mycket mer utsatt i en kruka så ska man klä in den i ett isolerande material, exempelvis bubbelplast, tidningspapper, en gammal trasmatta eller frigolit.

Har du endast småbitar till hands så kan du använda en korg eller en låda och fylla den med material, ställa ner krukan däri och fylla på med mer material så att hela krukan ligger väl inbäddad. Nu kan vintern komma.

En reaktion på “Vinterförvara krukodlade växter – så gör du.”

  1. Pingback: I söndags hade vi öppet hus i växthuset och nu är stämningen där på topp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.