Äppelkaka upp och ner med karamell.

Fransk äppelkaka.
På franska Tarte tatin! Den här franska klassikern har jag bakat många gånger. Det blir verkligen en läcker och lyxig efterättskaka med mycket smak av karamell.
Den ser avancerad ut och på sätt och vis är den ju det också men låt inte det avskräcka dig. Jag har skrivit receptet utförligt så att det blir lätt att lyckas med den.
Här är några tips! Det är viktigt att ha äpplen som är riktigt fasta och inte blir till mos för snabbt. Det är ju lite svårt att veta riktigt vilka äpplen men de får inte vara mjöliga och för söta utan snarare lite hårda, syrliga och precis mogna. Då blir det bäst resultat. Jag hade en sort som heter Gul Richard i min kaka denna gång men har även lagat äppelkakan men andra sorter som finns i min trädgård som Gravensteiner, Ribston, Rossvik och Åkerö. Ett äpple som man brukar nämna som ett bra bak och -matäpple är Belle de Booskop. Det är fast i köttet och har mycket smak. Äppelsorten kommer ursprungligen från orten Booskop i Holland.
När du skär äpplena är det inte så noga att alla bitar blir lika stora. Det är nästan lättare att pussla ihop kakan om det finns lite olika storlekar. Jag skalade och kärnade ut äpplena och skar varje äpple i 3- 4 klyftor.
Äpplena blir mindre när vattnet dunstar och de tillagas. Därför har jag så mycket äpplen de bara går, de ska riktigt trängas i kakan.
Sockret ska smältas på medelvärme utan att röra om, man vickar bara på stekpannan då och då. Men man får verkligen stå och passa! Det går fort och vips! så har man den rätta kulören. Karamellen ska börja dofta och vara djupt bärnstensfärgad innan man lägger i kuber av kallt smör. Dra pannan från värmen när du blandar i smöret, sedan i med äpplena och då är det inte längre någon risk för att bränna vid. Stek äpplena en stund, ca 10 minuter, de ska bara bli lite mjuka runtom och täckas av den goda karamellen innan den ugnsbakas.
När äpplena svalnat lite arrangerar du dem med den kupade sidan neråt i stekpannan. Det är också bra att äpplena inte är för varma när du lägger på pajlocket för då smälter det innan det hunnit in i ugnen.

När kakan har fått vacker färg är den klar. Du kan vänta en liten stund med att stjälpa upp den. Det är ingen brådska! den kan stå i ca 30 minuter utan att karamellen stelnar. Det är bara bra att karamellen tjocknat lite och blandats med saften från äpplena. Så stjälp upp den i lugn och ro. Skär rumt om med en liten kniv så att den lossnar lätt. Lägg ett stort fat över stekpannan. Ta ett par grytlappar och stjälp runt. Ibland råkar ett äpple ändå fastna i pannan men det är lätt att ta en stekspade och lyfta det på rätt plats om det händer.

Kakan är god att värma lite igen om den hunnit kallna helt när den ska serveras. Då blir karamellen lite mjuk igen.

Om du har den som dessert är det gott med vaniljglass till.

En kaka för 6-8

Pajdeg

2 1/2 dl vetemjöl

75 g kallt smör i små kuber

2 msk socker

2 äggulor

1 nypa salt

ev 1 msk kallt vatten

7-8 fasta äpplen

lite citronsaft

1 1/2 dl strösocker

50 g kallt smör i kuber

1. Börja med pajdegen: Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt ägg, socker och en nypa salt och arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt eventuellt lite vatten och knåda snabbt degen smidig. Platta ut degen lätt och lägg den i en bunke med lock. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Skala och kärna ur äpplena med en äppelurkärnare. Skär varje äpple i 3-4 klyftor. Klyftorna ska vara rejält stora. Pressa över lite citronsaft så mörknar inte äpplena.

4. Ta fram en stor gjutjärnsstekpanna (ca 28 cm i diameter). Smält sockret i pannan, rör inte om utan vicka lite på pannan då och då när sockret börjat smälta. Smält sockret så att det får en djup bärnstensfärg. Lägg i smöret och blanda ihop. Lägg i äpplena och stek i ca 10 minuter. Så att de börjar bli lite mjuka och får karamell runtom. Låt svalna lite och arrangera äpplena. De ska ligga mycket tätt med den kupade sidan nedåt i stekpannan. Fyll på ordentligt så att det inte blir glipor. Låt stå och svalna en stund.

5. Ta ut degen och kavla den rund på mjölat bakbord. Skär ut en rundel lite större än stekpannan. Lägg pajdegen över äpplena och vik in kanterna tätt runt äpplena.

6. Grädda i ugn i 30- 35 minuter, tills pajskalet fått en vacker färg.

7. Ta ut och låt svalna i ca 15 minuter. Skär med en kniv runtom och stjälp upp kakan på ett stort runt fat. 8. Servera Tarte tatinen med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *