September i Sannas kök.

Jag tar fram min största gryta med lock och kokar musslor. Denna gång blir det ciderkokta med lite sidfläsk, lök och ett par fint skurna äpplen. Underbart gott och enkelt!

Så här lagar jag musslorna!

Ciderkokta musslor med sidfläsk och äpple

Till 2 stora portioner (vi var 3 och det räckte!)

Ingredienser till ciderkoka musslor

2 kassar musslor (á 1 kg)

2 gula lökar

100 g fint rökt sidfläsk, från delikatessdisken

1 msk smör

1 flaska torr mousserande äppelmust eller cider

3 dl grädde

2 små äpplen (t ex röda Ingrid- Marie)

1 knippe persilja

Musslor i skål.

Finhacka lök och skär sidfläsket i små tärningar. Stek lök och sidfläsk i smör, i en stor gryta med lock tills den fått lite fin färg och glans.

Häll i cidern. Låt koka sakta utan lock, så att det kokar ihop en stund, cirka 15 minuter. Tillsätt grädden och låt puttra en stund till. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Tvätta och skrubba musslorna i kallt vatten, rensa bort skägget, släng trasiga och öppna musslor. Skaka av vattnet genom att lägga musslorna i ett durkslag med en bit hushållspapper i.

Höj värmen så att det kokar ordentligt i kastrullen. Lägg i alla musslor. Rör runt så att lök och sidfläsket fördelar sig bland musslorna. Koka på hög värme under lock. Skaka om kastrullen då och då. Koka i ca 3-5 minuter tills musslorna öppnat sig. Skär äpple i små tärningar och finhacka persiljan. Strö äpple och persilja över musslorna.

Servera musslorna direkt ur kastrullen med en ordentlig slev så att man kan få mycket av det goda spadet med på tallriken. Servera med baguette eller annat ljust nybakat bröd.

Lycka till! Sanna

Musslor i sås på vit tallrik.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *