Årets trender för växthus och orangerier.

Sweden Green House i Nacka
Vi ser våra växthus som väldigt klassiska. Det är utvecklade med utgångspunkt från den svenska växthuskulturen. Men som med allt går det trender, även i vår växthusverksamhet. Här är några av dem.
Generellt så märker vi att intresset för trädgård och odling ökar, både för att odla grönsaker och blommor av olika slag. Det spiller också över på oss som inriktat oss på att tillverka växthus och orangerier i trä och glas. Det är naturligtvis väldigt positivt, inte bara för vår verksamhet utan också för att vi menar att det är en investering i livskvalitet. Och vad kan egentligen vara bättre än att satsa på välmående och vardagslyx? Det främjar vi gärna för.
Siktvy in i växthus.
Vi blickar framåt och inåt efter växthustrender för 2021.
När det gäller växthusens modell så är det fortfarande den klassiska sadeltaksmodellen som är populärast. Men pulpethusen börjar vinna mark då många upptäcker fördelarna med hur de kan vändas och byggas så att de nästan upplevs som skräddarsydda för platsen och bostadshuset. Det tycker vi är väldigt kul. Växthusen med pulpettak är också förstahandsval när man vill bygga växthuset mot väggen.
Vitt växthus med pulpettak.
Pulpetväxthusens många fördelar börjar upptäckas.
Den speciellt utformade takbalken är det många som gillar och det är fler som väljer att behålla den vackert formade slutändan med galjonskänsla än som vill ha den rak. Ju större växthus, desto vanligare är det att behålla takbalkens avslut, skulle vi våga påstå. De som bor i ett modert bostadshus väljer också ofta den raka modellen – om de inte väljer ett växthus med pulpettak, där det här speciella avslutet inte alls finns.
Grönt mindre växthus.
Ett växthus med takbalk som har rakt avslut.
De allra flesta väljer också att gjuta en grundplatta i samband med att sockeln gjuts. Men grus direkt på bearbetad jord blir allt vanligare. Det är många som upplever att det är en frihetskänsla att välja bort plattan eftersom flexibiliteteten ökar när det gäller såväl odling som inredning. Det går ju att lägga tegel direkt på jord, det gå även att gjuta en grundplatta i efterhand.
Ett grått växthus.
Fler väljer grus som golv i växthusen.
Något som vi tycker är positivt är att de allra vill odla i sina växthus, ofta trots att man gått in i projektet med målet att det ska vara en plats för umgänge, så har odlingsintresset blivit viktigt och nästan tagit överhand. Därför väljer de flesta att gjuta platsbyggda bäddar avsedda för odling. Framför allt är det de klassiska växthusväxterna som väljs, det vill säga tomater, gurka, chili, melon och basilika. Orangeriväxterna, det vill säga citron, oliv och fikonträd är också populära inslag då de bidrar med orangerikänsla under den mörkare delen av året då de får flytta in odlingshuset igen. Ett vin är nästan ett måste för alla medan aprikosträdet och blyblomman blir allt mer eftertraktat.
Tomater och sallat som växer i växthus.
Allt fler väljer att odla i sina växthus och orangerier.
Även valet av kulör går det trender i. Fortfarande är det den Stockholmsvita som toppar på popularitetslistan. Alla ljusa toner går över lag bra - ljusgrått och ljusgrönt till exempel. Grönt efterfrågas allt mer, särskilt den med Ral-nummer 6028. Men även Ral 7009, eller Löfstagrönt som vi också kallar den, vill många ha nu. En bidragande orsak till att just dessa två nyanser är populära är för att det finns både kitt och lister som matchar, vilket gör att processen blir enklare och snabbare. Men den huvudsakliga anledningen är att det är två väldigt vackra nyanser som smälter fint in i trädgården.
Grönt växthus.
Grönt Ral 6028.
Storleken går det också trender i och vi märker att det är många som inser värdet av att bygga större, framför allt om det finns utrymme i trädgården. Vi tror också att den generösare attefallsregeln som klubbades igenom nyligen, har bidragit det. Numera går det ju att bygga en komplementärbyggnad på 30 kvm i trädgården med endast en bygganmälan i ryggen.
Människor framför växthus.
30 kvadratmeter är vad man maximalt får bygga utan bygglov numera.
Vårt mantra har i alla år varit att vi gärna hjälper dig att skapa det växthus eller orangeri som passar just dig, din livsstil och de vanor som du och din familj har. Det tror vi är det viktigaste av allt och en regel som går bortom varenda trend.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *