Att välja dörr till växthuset.

ett växthus med klassisk dubbel spröjsad spegeldörr.
Dörren sätter stilen på växthuset. Samtidigt måste den fungera rent praktiskt. Här är några växthus som vi byggt med olika dörrar för att passa sina ägare och deras livsstil.
Entrén är en viktig del av odlingshuset. Inte bara för att det är det första intrycket av växthuset. Dörren måste också vara funktionell. Vare sig du bär på en stor bricka med porslin och glas eller en skottkärra i händerna, så ska det utan problem gå att passera igenom dörrposten.

Dörrens utseende påverkar växthusets stil.

Dörren sätter också stilen på växthuset. Om du tycker att det är svårt att välja så kan bostadshusets fönster vara en bra utgångspunkt.
Ett rött växthus med pulpettak med enkel helgladsdörr.
Vill du ha ett klassiskt utseende på ditt växthus är det bästa valet en spröjsad spegeldörr. Det kan vara en enkel- eller en pardörr. En enkeldörr ger dig en större yta att placera dina odlingsbäddar på. En pardörr gör att ute blir inne i större utsträckning.
Det här klassiska växthuset med sadeltak ligger vid Nynäs slott. Den spröjsade dubbeldörren passar fint i den här miljön.
Det här växthuset i Varberg har försetts med en helglasad dubbeldörr vilket passar fint till bostadshuset som är byggt på 1940-talet.
Ett växthus med helglasdörr som kan vara en enkel- eller en pardörr, passar bättre i modernare miljöer. Då nästan hela dörren är täckt av glas släpper den in maximalt med ljus i växthuset. Helglasdörren ger också vackert släpljus. Eftersom glaset nästan når marknivå (man förlorar cirka 30 cm upptill och nertill) så får man ljusinsläpp även när solen står lågt på himlen.
På det växthuset som vi har byggt på Stabergs bergsmansgård placerades dörrarna på gaveln.

Dörrens placering

Dörrens placering är också viktig. Målet är att det ska vara lätt att komma in i växthuset. Ganska ofta faller det sig naturligt var ingången ska placeras. Men ibland är det svårare att hitta den bästa lösningen. Några avgörande faktorer som påverkar placeringen är storlek, form och tomtens övriga utseende, det vill säga om det finns en naturlig gång som förbinder bostadshuset med växthuset.
Det grå växthuset har fått klassiska handtag vilket också passar det här växthuset.
Val av dörrhandtagen hänger också ihop med vilken stil man har som mål att åstadkomma med sitt växthusbygge. Det är ju med detaljerna som helheten skapas och när du ska välja så har du alltid bostadshuset att utgå ifrån.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

En reaktion på “Att välja dörr till växthuset.”

  1. Hej,
    Varbergshuser ovan är vackert och intressant för oss även om det nog är för stort. Tacksam för information om storlek (l,b,h) för detta hus. Vi tänker för egen del ett hus på 20-25 kvm med fast vägg ca 1,5 m höjd på baksida och höger sidovägg och f.ö. glas och dubbeldörr på långsidan precis som varbergshust. Vi tänker kallväxthus men med el och vatten. Tacksam för grov prisuppskattning och mått.
    Mvh Per Lindahl
    Platåvägen 2
    25482 Helsingborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *