Elmia Garden – trädgårdsmässan för branschen.

Växter

Jag har samlat ihop mina intryck från branschmässan Elmia Garden. Växter, trädgårdstillbehör och intressant information för både trädgård och växthus är vad jag tar med mig från Jönköping.

Det är de sists dagarna av den första höstmånaden september och jag sitter på kontoret för att summera intrycket från trädgårdsmässan Elmia Garden som jag precis är hemkommen från. Vilka härliga dagar det varit i Jönköping. Jag har arbetat hårt, träffat mängder av spännande trädgårdsintresserade människor och sett massor av vackra växter och föremål som passar livet i och utanför växthuset.

Elmia Garden är Skandinaviens enda mässa för proffs vilket gör den till en viktig mötesplats för branschfolk. Här diskuteras allt från väder och vind till nya plantsorter, trädgårdstillbehör och lösningar på problem. Förutom att besöka välgjorda utställningsytor kunde man lyssna på intressanta föreläsningar. Vartannat år arrangeras Elmia Park och i år gick de båda mässorna parallellt.

Här är några nedslag från några av de många intressanta utställningsytor och föreläsningar som jag hann ta del av på de båda mässorna.

Årets perenn 2020

Trädgårdsmästare John Taylor presenterar Årets Perenn, trebladsspira.
Trädgårdsmästaren John Tayler presenterade Årets Perenn. Foto Helena Kaasik och Perenn.se.

Gillenia Trifoliata, eller trebladsspira kan som ingen annan växt, tack vare sin vackra höstskrud och sina vita skira blommor som tycks sväva ovanför bladverket, skapar harmoni i rabatten. År 2020 är trebladsspiran Årets Perenn.

Varje år utser Perennagruppen  - Sveriges perennaodlare inom GRO, Gröna näringens riksorganisation, en perenn som är extra odlingsvärd. I år var det John Taylor, trädgårdsmästare på Tjolöholm som avtäckte växten inför en förväntansfull publik. Jag vet inte om det finns betting på växter men av den vibrerande stämning som rådde i samband med utnämnandet, så skulle man kunna tro det. Jag är dock övertygad att det var många som hade gett sig på att gissa vilken perenn som skulle utses i år.

Udda bär

Leif Blomqvist, trädgårdsmästare som älskar hallon.
Författaren och trädgårdsmästaren Leif Blomqvist föreläste om udda bär. Foto: Helena Kaasik och Blomsterlandet.

Ända sedan vår Eva pratade om att göra en bärgård framför växthuset i sin trädgård har jag haft bär i huvudet. Tanken var att odla tillräckligt mycket bär som hon skulle frysa för att ha tillgång till C-vitaminstinna godsaker under hela vintern.

På Elmia Garden kunde man få tips och idéer om roliga och odlingsvärda udda bärsorter av bärvännen, trädgårdsmästaren och författaren Leif Blomqvist från Blomqvist plantskola i finska Österbotten.

-Bär är extremt nyttigt och dessutom väldigt vackra växter i trädgården. Ta blåbärstry, till exempel, som har en högre halt av antioxidanter än vilda blåbär.

Själv äter han bär varje dag, helst färska naturligtvis. Men han fryser även in så mycket som möjligt. De fyra frysboxarna som han har hemma i villan är fyllda med bär. Men om man bara ska satsa på en sort, vilket ska man välja?

-Utan tvekan hallon eftersom de är ett lätt bär att både odla och skörda samtidigt som det är väldigt gott.

Odlingsklädd med Operose.

Glasögonprydde kvinna på knä framför en kund.

Johanna Söderström hjälper en kund som är intresserad av ett par trädgårdsbyxor. Foto Helena Kaasik.

Johanna Söderström tyckte att det saknades arbetskläder som både är praktiska och representativa. Med bomullstyg från Europa tillverkar hon arbetskläder som passa alla kroppar under varumärket Operose. Länge sålde hon endast till intresserade privatpersoner. Men nu märker hon att även företagen börjar hitta hennes kläder. Det är många småföretagare som väljer dem för att se prydliga ut samtidigt som de vill vara bekväma.  

Grönt kulturarv - sortimentet utökas med 6 vackra växter.

Kryddväxten Åbrodd.

Åbrodd är en av de nya sorterna i Grönt kulurarv-sortimentet till våren. Foto: Grönt Kulturarv, SLU.

Att bidra till biologisk mångfald känns tilltalande tycker jag. Under varumärket Grönt kulturarv säljs sorter med en lång och väl dokumenterad historia i Sverige och till odlingssäsongen 2020 släpps sex nya sorter. Det är tre rosor, en perenn och två kryddväxter. Jag blev smått förälskad i åbrodden, Artemisia abrotanum ’prediokoväcka’, en kryddväxt som både är vacker och användbar. Det sägs att den kan stimulera matsmältningen, bland annat. Den har en söt mild citrondoft och fjäderlätta flikiga blad som bildar en kudde. Namnet predikoväcka har den fått för att man förr lade den i psalmboken att dofta på för att inte somna under prästens kyrkopredikan. Det här är en växt att sätta upp på inköpslistan till våren.

Handdrejat till växthuset.

Två kvinnor framför hylla med teerrakottakrukor.

Unik Design tillverkar vackra krukor till växthuset. Foto: Helena Kaasik, Unik Design.

Det Varbergbaserade företaget Unik Design säljer krukor och trädgårdstillbehör till blomsterbutiker och handelsträdgårdar över hela Sverige. De har gjort sig kända för sin stilrena design och sobra färgskala som passar den skandinaviska trädgården. Alla produkter tillverkas i mindre familjedrivna fabriker i Baltikum. Transporterna är därför inte så långa. En nyhet för i år var en kruka med sparsmakat blommönster. Om du söker krukor till växthuset så ska du fråga Unik Design nästa gång du är i butiken.

Träd med lättare vikt

Kryddväxten Åbrodd.

Stångby plantskolas lätta träd hissas upp på ett tak. Foto: Stångby plantskola.

Intresset för att skapa gröna rum på tak ökar i takt med att storstäderna förtätas. Vi har inte anlagt trädgårdar på tak, men väl växthus med isolerglas. För oss är det viktigt och intressant att följa utvecklingen.

En plantskola som utökar sitt växtsortimentet lämpliga för grönytor på hög höjd,  är Stångby plantskola i Lund. På mässan presenterade de ett sortiment med träd specialodlade för plantering på bjälklag. Stammens växtsätt och lövverket är några saker som är avgörande för trädets vikt. Hur gammalt och stort trädet blir är andra viktiga aspekter att ta hänsyn till när man anlägger takträdgårdar. Stångby vänder sig framförallt till företagskunder.

Stabil kärra för växthus.

Skottkärra med två hjul.

En kärra som ska rullas över växthuströskeln måste vara stabil och nätt. Foto: Hörby Bruk.

Jag skulle vilja puffa för en stabil skottkärra som kan vara användbar till att transportera jordsäckar in till växthuset. Hörby Bruk har tillverkat ergonomiska skottkärror i Sverige sedan flera år tillbaka. Ekeby har en lågt placerad korg och två punkteringsfria hjul. Jag har inte provat att köra den över växthuströskeln men jag körde en mängd kartonger i den under mässan. Den är relativt nätt, smidig och som sagt, stabil vilket gör att den kan vara en praktisk kärra för alla er som har växthus med dubbeldörr. När jag pratade med Johan Davegård från företaget, inför mässan, berättade han att Hörby har nya färger på gång. Håll utkik under våren.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *