Ett av alla dessa år i växthuset.

Just nu faller snön utanför växthusglaset och vi passar på att reflektera över vilka skiftningar naturen bjuder på under året, när man lever med växthus och orangeri i sin trädgård. Följ med på en årstidsresa i Evas växthus i Nacka.

Vårkänslorna kom av sig något med veckans snöfall. Å andra sidan brukar det komma bakslag så har års. Det hör till årstiden, så istället för att deppa  försöker vi tänka på att vi faktiskt har allt framför oss, fågelsången, odlingarna, middagarna, skördarna, braskvällarna, festligheterna och högtiderna. En av fördelarna med ett växthus är att upplevelsen av årstiderna blir tydligare eftersom ljuseskiftningarna och stämningsförändringarna som de medför under året, blir starkare i det inglasade odlingshuset. Vi skulle till och med våga påstå att även vi har lärt oss att uppskatta alla olika typer av väder, även det så kallade dåliga.

Så här kan det se ut i växthuset olika tider på året.

Vår

Det här är en härlig period och förväntningarna ligger lika tunga i luften som lågtrycket vi nyligen besöktes av. Det är fortfarande ganska kalt inne i växthuset eftersom alla odlingar forfarande är i pausläge. Eva jordförbättrar, tjuvstartar med vårblommor och gör vad hon kan för att skapa en mysig atmosfär. Med hjälp en braskamin är det inte särskilt svårt. När temperaturen kommit upp i en behaglig nivå är halva arbetet gjort. Så här års arbetar hon också mer med växter i kruka vilket gör att växthuset får karaktären av ett orangeri. Snittblommor spär på stämningen ytterligare.
Våren är födelsedagstider så om det är möjligt används växthuset i Nacka som bas för kalaset. För tillfället är det inte så många som kan samlas samtidigt. Istället sprids festen ut på fler tillfällen.
Så småningom kommer de frösådda småplantsodlingarna igång. Det är fascinerande att följa dem och se hur det utvecklas. Det här är en sådan hoppingivande och positiv syssla.
När björkarna börjar få musöron kan jorden i rabatterna som ligger i anslutning till växthuset böra att bearbetas. Det här är ett jobb som Eva börjar med i april eller maj beroende på väder och vind. Men fortfarande används växthuset flitigt - för kaffepauser dagtid och för middagar kvällstid. Vädret är fortfarande nyckfullt samtidigt som kvällstemperaturerna ännu inte kommit upp i några nivåer att tala om. Inga regler utan undantag naturligtvis.

Sommar

Nu tjuvar vi tomater och vattnar odlingarna, både inomhus och utomhus. Det är en aktiv tid, särskilt för Eva som har en stor trädgård, växthus och ett företag som säljer växthus och orangerier i trä och glas. Det är nu växthuset blir en plats för både inspiration och en paus i arbetet. Att lägga ner extra omsorg på dukningar och pyssla om växthusodlingarna ger energi. Allt går lätt och allt blir vacker utan större ansträngning. Tack klorofyll, sommarbris och blommor.
Så fort grönsakerna börjar växa i bäddarna kan man börja skörda av dem. Eva brukar odla olika typ av sallat som undervegetation till tomater, gurka och melon. Den varvas med tagetes som håller mycket av ohyran borda. När tomater och gurka är tillräckligt mogna börjar den rika skördetiden. Eftersom växthusodlad gurka och tomat är så pass mycket godare än köpe, så är de härligt att äta dem färska och nyskördade. I Evas växthuset är avståndet mellan jord och bord cirka en meter.

Höst

När hösten infinner sig lugnet och tystnaden igen. Det är fortfarande många växter som trivs i klimatet bakom glas vilket ger en frodig och grön atmosfär. Vindruvsklasarna har mognat för länge sedan. Eva sparar gärna några som dekoration i växthuset. Men plantans bladverk bjuder också på en spektakulär show som bjuder på en färgspäckad bakgrund till växthuslivet.  Det är nu braskaminen går på högvarv och tillsammans med en mängd tända stearinljus tar glashuset skepnaden av en ljuslykta i trädgården, dagen skymmer allt tidigare.
Senare på hösten städas alla växtrester bord. Är växthuset är rent får orangeriväxterna som stått ute under sommaren flytta in på vinterförvaring. Orangerikänslan tar över igen. Eva bjuder gärna på en värmande kopp te och spär på den engelska stämningen med brasknaster och Sannas hemmagjorda marmelad till brödet.

Vinter

Vintern har de senaste åren inte bjudit på snö innan jul. Den här tiden har sin charm och stämning. Dagarna blir nu allt kortare och det och doften av frisk mylla möter alla som stiger in i växthuset. Till advent hänger Eva upp kransar och dekorerar med julens växter. Det blir gärna gran i ljuskronan, järnek och julrosor.

Redan efter nyår börja de flesta av oss längta efter vår. Det gäller även för Eva. Växthuset laddas med vårens favoriter. Små snödroppar, violer och tulpaner i kruka dämpar den värsta längtan. Har vi möjlighet bjuder vi in till ”Öppet växthus”. Förra året hann vi med ett mingel i februari månad innan vi beslutade oss förr att trycka på pausknappen. Har vi tur så kan vi arrangera några sammankomster under året. Till dess önskar vi er vackrare vårväder och sköna stunder med vänner och familj i pyttesmå doser.

Hoppas att ni får en fortsatt fin söndag.

Våra två växthusmodeller-skillnader och likheter.
Nu förbereder vi växthuset för våren.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *