Hur färgen påverkar växthusets utseende

Två gröna växthus varav de nä är monterat med kopparlister som kommer att bli grönärgade när de fått stå utomhus en tid
Växthusets färg påverkar utseendet. Här presenterar vi några exempel på växthus i olika färger och hur ägarna tänkte när de valde nyans.

Färgen du väljer påverkar både formen och stilen på ditt växthus. I det här inlägget har vi plockat ut några växthus för att visa hur färgen påverkade det slutliga resultatet.

I samarbete med vår färgleverantör Kulturhantverkarna har vi tagit fram sex olika nyanser som vi tycker passar in i trädgårdsgrönskan och som stämmer med olika arkitekturstilar. Men många av våra kunder väljer en helt egen kulör.

En del plockar upp en färg som finns någonstans på bostadshuset. Det kan vara nyansen på en husgrund, husknutarna eller någon annan detalj som sticker ut. Men det kan också vara en kulör som man helt enkelt är extra förtjust i.Ett av de växthus som vi byggt är målad i en djup röd färg som matchar tegelgrunden fint.Det här röda växthuset har några år på nacken. Men det matchar den röda tegelgrunden fint. Bor man dessutom i ett rött tegelhus så är det ett ganska naturligt färgval. Den som bor i ett klassiskt falurött hus kommer sannolikt också att trivas med ett färgmatchat växthus.Det brunmålade växthuset som står hemma hos Marika Delin och Calle Forsbergs trädgård.Den bruna, nästan svarta färgen som Marika Delin och Calle Forgsberg valt att måla sitt växthus i ger ett modernare intryck. Det flyter fint in i den vackra trädgården som Marika håller på att bygga upp samtidigt som det mörkbruna odlingshuset stämmer med det arkitektritade trähuset som de bor i.Hos grundarna av L:a bruket står ett växthus som är målat i en färg som varken är vit, grå eller beige.Hemma hos grundarna av företaget L:a Bruket i Varberg står ett växthus som vi monterat i ena hörnet av trädgården. De valde att måla det i en färg som varken är grå, vit eller beige utan något där emellan. (Färgkod: 1002Y) Vi tycker att det stämmer prefekt både med bostadshusets arkitektur och formen på växthuset.Två gröna växthus varav de nä är monterat med kopparlister som kommer att bli grönärgade när de fått stå utomhus en tidGrönt är en färg som är lätt att använda eftersom det får växthuset att smälta väl in i grönskan runt om och inne i växthuset. Här är två exempel på gröna färger. Det ena är ett växthus med pulpettak som står i butiken Oscar & Clothilde på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det har även försetts med kopparlister. Kopparen kommer att ärga efter en tid utomhus och får då nästan samma färg som växthuset.Vitt är en klassisk växthsfärg oc och även den kulör som vi vilt till visningsväxthuset i Nacka.Vitt är den färg som de allra flest väljer att måla sitt växthus i. Visst är det vackert med vitt och kanske känns det också som en klassisk växthusfärg som fungerar till de mesta. Vi har målat visningshuset i Nacka vitt, främst för att det skulle passa med bostadshusets sekelskiftesarkitektur. Men vitt är också vackert till både sommargrönskan och under vintern när snön ligger vit på marken runt omkring.Våra färgnyanser framtagna med linoljefärgförtaget KulturhantverkarnaHär är färgkoderna till Sweden Green House nyanser:

Barkmullsbrun(S8010y10R), Tallbarrsgrön(S6020G10y), Tegelstensröd(S4550y80R), Herrgårdsgrå(S2502Y), Askgrå(8000N), Stockholmsvit(S0502Y).

Text: Helena Kaasik, foto Helena Kaasik, Sweden Green House

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Hur färgen påverkar växthusets utseende”

  1. Hej undrar, är Nacka vitt s0502y??
    Ska m0la mitt nya växthus vitt, men 0502y blir lite för gul.
    Har gröna dörrar på huset.
    Har även ett garage nära som är vitt o h grön dörr, samt stora rappade sekelskiftets huset ska målas vitt och gröna fönster, men vet INTE vilka färger dom passar bäst!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *