Januariljus i växthus och orangeri.

Växthuset i nacka under lätt snötäcke.
Jag söker inspiration och i det lugna stämningen som råder i växthuset så här års, kommer idéerna. Doften av mylla och det magiska ljuset inspirerar.
Mässvecka och säsongen är i full gång. Det känns kul men det gäller att inte gå på för hårt. Det är lätt hänt att all den energi man samlat på sig under julhelgerna brinner upp på en gång.
I växthuset är det tyst och kallt just nu. Men det är härligt ändå. Doften av mylla och de få växter som ännu är gröna bidrar med en kal men vacker atmosfär som skiljer sig från när det prunkar som bäst i mitten av sommaren. Naturlig minimalism skulle man kunna kalla det. När solen skiner är ljuset magiskt under glastaket som bara är lätt täckt med snö.
Växthus med sadeltak täckt med ett lätt snötäcke.
Växthuset i Nacka täckt med ett lätt snötäcke.

Naturlig minimalism.

Så fort jag stiger in genom den spröjsade glasdörren blir jag lugn, som om alla bekymmer liksom rinner av axlarna och blandar sig med den svarta myllan i jordbäddarna. I stället knackar inspirationen på i huvudet och jag tänker att det borde vara dags för en städning i växthus och orangeri så här i början av säsongen.
I nästa stund kikar jag på de lätt djupfrysta olivträden och funderar över att det borde finnas andra vackra växter som är bättre lämpade för vårt kalla klimat. Det här måste undersökas.

Sanna skulle jag också vilja träffa snart, och dyka djupare i det här med värme, vinterträdgård kontra växthus med enkelglas. Kompost och krukodlingar är andra ämnen som kan vara intressanta att skriva om. Se där, nu har jag helt plötsligt skapat en lista på inlägg till dagboken.

Vad gör ni för att få inspiration så här års?
Växter i växthuset så här års är salvia och julros.
Naturlig minimalism kallar jag den kala vinterstilen i växthuset nu. En del växter verkar trivas förträffligt fortfarande, salvia och julros till exempel.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *