Marika Delin målar med växter.

Kvinna ovh växthus i lummig trädgård.

Vi träffar Marika Delin, trädgårdsdesignern som bytte en framgångsrik karriär som illustratör till ett yrke som trädgårdsdesigner. Men målar gör hon egentligen fortfarande.

Marika Delin är den före detta illustratören som numera skapar paradisiska trädgårdar med sömlösa rabatter väl integrerade med platsens natur. Enligt mig är hon en av landets mest spännande trädgårdsdesigners just nu. När jag var på besök i hennes trädgård, som hon håller på att bygga upp tillsammans med sin man keramikern Calle Forsberg nyligen, passade jag på att ställa några frågor.

Marika ville att växthuset skulle passa tillsammans med bostadshuset som hennes bror Buster Delin ritat.

Hur kommer det sig att du blev trädgårdsdesigner?

Jag har ett förflutet som barnboksillustratör, men det var inte så lätt att leva på illustrationer, trots att jag var etablerad. Mitt största intresse har alltid varit natur, växter, djur och miljö, och eftersom jag kommer från en naturvetarsläkt, kunde jag ta tag i mina kunskaper och utveckla dem till att så småningom formge trädgårdar. Trädgård är ett brett område och allt går att lära sig på egen hand men jag jobbade som trädgårdsarbetare under tre år innan jag vågade knoppa loss och bli egenföretagare.

Hur länge har du hållit på?

Jag har ritat trädgårdar och utvecklat dem i 16 år eller mer.

Vad är det mest positiva med ditt jobb?

Det är så otroligt kul att komponera växter och eftersom mitt företag ofta står för skötseln i de trädgårdar vi skapar, så kan jag göra kompositioner som är lite mer ovanliga och innehållsrika och inte bara tänka på att utforma lättskötta och robusta miljöer.

Finns det något som inte är lika kul?

Det är svårt att räcka till när man är spindeln i nätet med kundansvar och personal, och det kan kännas övermäktigt med allt som ska göras, men det är ändå väldigt roligt att vara småföretagare.

Vilket är ditt bästa tips för den som funderar på att bli trädgårdsdesigner?

Förutom att utbilda sig bör man lära sig att arbeta med växter genom att jobba som trädgårdsmästare på ett bra trädgårdsanläggningsföretag.

Marika Delin binder upp sina gurkplantor i växthuset som vi byggt i henne och keramikern Calle Forsbergs trädgård.

Hur gör du för att hinna med att odla i din trädgård hemmavid?

Jag reser inte bort så mycket utan jobbar i min underbara värld som jag håller på att bygga upp tillsammans med min man.

Hur kommer det sig att du valde att montera ett växthus på din tomt?

Jag älskar tomater, chili och gurka och vill verkligen odla. Men vi ville också ha en trevlig plats för måltider, där vi också kan hålla kurser, så jag valde ett stort växthus på 30 kvadratmeter.

Hur upplever du att det är att odla i växthus?

Första växthussäsongen var 2015. Det var ju en kall och regnig sommar. Vi har dessutom ganska många stora skuggande träd i vår trädgård. Allt detta medförde att vi fick smaklösa tomater och min besvikelse var stor. I år är det helt annorlunda. Jag hyser goda förhoppningar om bättre skörd och älskar att stå och jobba i växthuset. Speciellt på morgonen i morgonrocken, före frukost. Jag blir så lugn av att få vara där i den ljumma atmosfären.

2 reaktioner “Marika Delin målar med växter.”

    1. Hej och tack för meddelandet. Ja, det är riktigt härligt och storleken är generös vilket bidrar till helhetskänslan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.