Möte i växthuset på Zetas.

Folk i växthus.
I samband med julmarknaden som arrangeras varje år på Zetas - Finsmakarens trädgård bjöd vi in till mingel i växthuset som vi byggt i handelsträdgården. Det blev en hel del snack om växthus med sadeltak, kulörer, trä och linoljefärg.
Strax innan jul brukar det hållas en julmarknad på Zetas - Finsmakarens trädgård i Segeltorp. I år ägde den rum förra helgen. Det blev ett par riktigt lyckade dagar och fullt med folk som njöt av julstämningen som skapats i trädgården.  Vi var på plats i växthuset för att möte upp alla som är nyfikna på våra växthus i trä och glas.
Folkmingel i växthus.

Det här växthuset är lite större än de som vi normalt bygger i villaträdgårdar. Det mäter 40 kvadratmeter. Trots det så är det enkelt att föreställa sig hur ett mindre växthus kan se ut.

Det är många som undrar över längder och bredder på växthusen som vi bygger. Vi utgår egentligen från fyra olika bredder när det gäller växthusen i den här modellen; 5,2, 4,3, 3,5 och 2,6 meter. Växthuset på Zetas är 5,2 x 7,650 meter.

Större växthus

Den här modellen kallas för växthus med sadeltak. Anledningen är att taket har två takfall och kan liknas vid en hästsadel. Det här är vår mest populära modell. Det är klassiskt och passar in i de flesta trädgårdar.

De senaste åren har vi byggt många på 25 kvadratmeter vilket ger 3,5 x 6,9 meter. Men sedan Boverket ökade på antalet kvadratmeter för det så kallade attefallshuset så har växthusen på 30 kvadratmeter blivit allt mer populära, det vill säga de som mäter 4,3 x 6,9 meter. Det tycker vi är kul eftersom det i ett sådant växthus finns gott om utrymme för både odling och umgänge.

Storleken beror dock på tomtens och bostadens utformning så det är inte alls säkert att störst är bäst för just dig. Det kan vara värt att fundera innan beslut eller ta hjälp av oss eller någon annan med bra öga för proportioner.

Möten i växthus

Växthusets entré är det också många som är intresserade av. På Zetas har det två dubbla helglasdörrar, en på kortsidan och en på långsidan. Samma dörrar går även att få som enkeldörr. Det här är en stilren dörr som släpper in mycket ljus. Den andra dörrmodellen som vi arbetar med är mer klassisk i sin utformning.

På ett mindre växthus kan det räcka med en dubbel dörr, eller en enkeldörr rent av. Fördelen med att ha två dörrar är att det är enklare att få luften att cirkulera inomhus, vilket är bra framför allt varma sommardagar. Har du möjlighet att montera växthuset med två dörrar så är det ingen dum idé men i det fallet kan det räcka med att komplettera med en enkeldörr.

Växthus från sidan

Växthusets kulör och underhåll av träväxthus är andra frågor som ofta dyker upp. Vi målar våra växthus med linoljefärg i tre lager. På taket, som är växthusets mest utsatta del, lägger vi stållister. Det minimerar underhållet av växthusen samtidigt som den sköna träkänslan bevaras.

Valet av kulör är så klart en viktig fråga då växthuset ska leva med dig och din familj ett tag framöver. Därför är det intressant att kika på olika växthus och hur färgerna ser ut i olika miljöer. Många väljer att plocka upp någon nyans från bostadshuset. Det kan handla om fönsterfoder, grund, husknutar eller fasad. Andra faller för en kulör som passar fint in i trädgårdens grönska.

Växthuset på Zetas är målat i färgen Herrgårdsgrått. På bilden ovan ser det nästan vitt ut trots att novembersolen är ganska blek när den visar sig.

Vit amaryllis i rostig kruka.

Vi vill passa på att tacka alla er som kryssade mellan marknadsstånden och tog sig igenom folkhavet för att besöka oss i växthuset i helgen. Det är alltid lika roligt att träffa er. Det är öppet på Zetas i några vekor till så om du ännu inte varit där så finns det fortfarande möjlighet innan handelsträdgården stänger för välbehövlig vintervila. Det går också bra att kontakta oss och boka in ett besök i vårt växthus i Nacka.

Hoppas att ni får en vacker första advent.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *