6 arkitektritade växthusdrömmar vi förverkligat.

Ett vitt växthus
På vårt arkitektkontor tar vi fram skräddarsydda växthus. De tillverkas fortfarande i trä och glas men är anpassade exakt efter kundernas önskemål. Här är några av arkitektritade växthus vi byggt genom åren.

Det händer att kunder kontaktar oss för att de inte hittar exakt det växthus de söker. Kanske har de en dröm om en särskild form på växthus som ska passa perfekt in på tomten. Ofta handlar det också om att integrera växthuset med en annan byggnad som har ett värde för platsen. Inte sällan är de arkitektritade växthusen också  beställda för att integreras i någon typ av verksamhet.

Då är de det vår arkitekt Magnus Wiström som sätter sig vid ritbordet och tar fram en passande modell. Det gjorde han i samband med att vi byggde det stora tvillingväxthuset i Norge. Det gjorde han också inför bygget av det gröna växthuset i vinkel som vi byggde för Handelsträdgården Löfstad slott.

Genom åren har vi byggt ett antal arkitektritade växthus. En del av dem har varit stora projekt som löpt över flera år, medan andra har varit mindre privata växthus för villaträdgårdar. Några har varit hemliga efter kundens önskemål medan andra är offentliga och möjliga att besöka. Här är ett axplock av de arkitektritade växthus vi monterat i Sverige och Norge.

Vitt tvillingväxthius.
Det här växthuset är ett projekt som löpte över flera år. Men det skulle dröja ända tills år 2019 innan det stora tvillingväxthuset vid Gartneriet på Bygdøj i Oslo kunde invigas. Och vilken invigning det blev. Det är 260 kvadratmeter stort och inspirationen kommer från Rosendals trädgård i Stockholm.
Arkitektritat växthus med brutet tak.
Det är många av oss som är förtjusta i det arkitektritade växthuset som vi byggt på Katrinetorpts herrgård i Malmö. Vi gillar allt, det brutna sadeltaket, stagen i gjutjärn som konstruktionen vilar på de upphöjda odlingsbänkarna som ligger i anslutning och inredningen med marktegel och odlingsbäddar. Det har faktiskt blivit ett magiskt växthus som ligger på en magisk plats.
Arkitektritat pulpetväxthus.
Att integrera en galleriverksamhet i en privat trädgård med ett falurött hus i gammal stil. Briefen kom från Torsten Allvar och Inga-Maj Ericsson i Norsbo utanför Falun och resten är, som man brukar säga historia. Växthuset står på plats och galleriverksamheten är i full sving. Om du vill kan du följa verksamheten på Instagram under Villa Norsbo trädgård.
Arkitektritat hus med pulpettak.
När vi ändå är i trakten av Falun så kan vi passa på att kika in i växthuset med pulpettak som vi byggt på vackra Staberg. Det som är spännande med det här växthuset är att det är arkitektritat, byggt och anpassat för odling i först hand. Här är det framför allt kulturarvsväxter som drivs fram för att användas i parken. Staberg är  ytterligare en trädgård i vårt avlånga land som verkligen är värd en omväg.
Stort grönt arkitektritat växthus.
Ett annat plats väl värd minst en dagsutflykt är Handelsträdgården Löfstad slott. Här kan man köpa växter och dricka gott kaffe med hemakt. Att få  rita och bygga ett växthus på den här historiskt intressanta platsen och samtidigt integrerade det med en fungerande verksamhet, var ett uppdrag som vi sent ska glömma. Allt tänktes ut i minsta detalj. Till och med kulören på det arkitektritade växthuset i vinkel, är speciellt utvald för att passa för växthus och plats.
Vitt arkitektritat växthus.
Monika och Mats Kylén är framför allt kända som grundare av det framgångsrika skönhetsföretaget L:a Bruket. Men vi känner dem främst på grund av växthuset som vi byggt i deras trädgård i Varberg. (Ni såg kanske hemmet i Residence magazine nyligen.) Det hade en plats i trädgården som inte användes så mycket. Önskemålet var att få en skyddad plats tänkt framför allt för familjemiddagar året runt. Vi, eller snarare Magnus ritade ett växthus som likt en pusselbit passade in i området. Det fick en lägre takhöjd så att det bättre skulle passa bostadshuset i 40-talsstil. Ett spännande beställning som ledde till ett arkitektritat växthus anpassat efter kundens drömmar.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *