När växthusdrömmen får styra utflyktsmålet.

Slottsbyggnad bakom idegransallé.
Låt dig inspireras av de offentliga trädgårdarna för sommarens projekt i växthus och trädgård. Här är några förslag på offentliga parker värda att besöka, där vi haft möjlighet att bygga växthus.
Snart augusti och ännu är det mycket kvar av sommaren. Varför inte passa på att göra en utflykt till en trädgård för att få inspiration till såväl trädgårdens planteringar som till växthuset – det befintliga eller det framtida? Vi har fått äran att bygga växthus i några av landets mest besökta offentliga trädgårdar.  Här presenterar vi några av dem. I de flesta av dem finns det åtminstone ett café där man kan få sig något till livs om besöket skulle dra ut på tiden. Det finns också butiker av olika slag i flera av anläggningarna. Men framför allt är det platser som är sprängfyllda med inspiration och som kan ge dig och din familj en upplevelse utöver det vanliga.

Gunnebo slott

Välklippta träd framför vit slottsbyggnad
Den pampiga formklippta allén framför Gunnebo slott.
När vi var på Gunnebo för något år sedan blev vi helt betagna. Vilken fantastisk plats det är! Det är en av Sveriges bäst bevarade 1700-tals anläggningar och hela parken är så välskött och inspirerande. Vi åt även en magiskt god lunch i restaurangen som var tillagad av grönsakerna som odlas i trädgården. Det finns också en liten bod där man kan handla böcker och trevliga souvenirer. Växthuset som vi byggt i den här trädgården används framför allt för rehabilitering av utbrända. Växthuset ligger därför något avsides i en rofylld del av trädgården.

Staberg bergsmansgård

Humlestörar framför röd byggnad
Humlestörarna på Staberg.
Ett besök på Staberg strax utanför Falun innebär en resa i traktens historia. Här får du en inblick hur en bergsman levde en gång i tiden. Det är som att stiga in i en barockträdgård från 1700-talets mitt. Det vi särskilt minns är humlen som växer i trädgården. Framför det rödmålade karolinska timmerhuset finns flera störar med gamla sorters humle som kastar sina stjälkar upp mot skyn. Växthuset vi byggt är isolerat för att det ska gå att starta odlingarna så tidigt som möjligt. Det är grönmålat, indelat i två avdelningar, byggt med pulpettak och intressant att kika på eftersom det verkligen brukas i verksamheten. När du ändå är i trakten ska du inte glömma att kika förbi Kniva trädgård som drivs av de två trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andereas Graveleij.

Katrinetorp Landeri.

Växthusinteriör.
Växthusets interiör med sitt brutna sadeltaket.
Strax utanför Malmö ligger Katrinetorp som är Sveriges mest bevarade empiranläggning med historiska trädgårdar och en engelsk landskapspark. Centralt i trädgården ligger köksträdgården. I en annan del hittar du Herrskapsträdgården som har strikta former. Den kontrasteras av landskapsparkens naturliga och vildvuxna natur. Orangeriet vi byggt i trädgården är arkitektritat av oss och har ett brutet sadeltak vilket ger det ett speciellt utseende. Det är faktiskt ett av de första växthusen som vi har byggt vilket gör att det ligger oss lite extra varmt om hjärtat.

Wij trädgårdar

Vitt växthus bland blomsterrabatter.
Vackra Wij och växthuset som vi byggt i trädgården.
Den har blivit utsedd till Sveriges vackraste park och består av flera delar – rosträdgården, örtagården, köksträdgården, landskapsparken, skogens och barnens trädgård. Det var år 2001 som trädgårdsmästaren Lars Krantz, entreprenör och ansvarig för framgångsrika Rosendals trädgård tillsammans med ett antal entusiaster, tog på sig uppgiften att skapa ett centrum för trädgårdskultur i Ockelbo. Idag är Wij trädgårdar ett självklart utflyktsmål både för trädgårdsentusiaster som söker inspiration och för de som söker en naturupplevelse. Det arrangeras även regelbundet utställningar på Wij och just nu kan du njuta av textila kollage skapade av illustratören och konstnären Ida Björs. Vi har även  byggt ett växthus i trädgården. Eftersom Lars Krantz trädgårdsfilosofi är så inspirerande har vi skapat en film  från Wij där han förmedlar sina tankar om växthus.

Zetas Trädgård.

Växthus i trä och glas.
Mitt bland perenner och träd tronar det grågröna växthuset på Zetas.
Det här är ju egentligen en kommersiell handelsträdgård som vars huvudsakliga syfte är att sälja växter för hem och trädgård. Men det finns även en mängd växter som stått på Zetas så länge vi kan minnas. En favorit är glanskörsbäret som med sina purpurfärgade blanka stammar är en fröjd för ögat året om. Det finns med andra ord många anledningar att göra en utflykt till Segeltorp. Växthuset som vi byggt i handelsträdgården blev klart i våras. Det står mitt bland perenner och träd i plantgården och personalen gör regelbundet fint där inne vilket är lika inspirerande för terrasser, balkongägare som för den som har ett växthus i trädgården.

Rosendals trädgård.

Ett av de tre växthusen som vi byggt på Rosendals trädgård.
Vitt växthus med pulpettak bakom solrosor.
På Djurgården i Stockholm ligger stockholmarnas älsklingsställe nr 1. Under den senaste tiden har Rosendal upplevt ett bortfall av besökare. Därför blir en utflykt trädgården inte bara en inspirerande och eventuellt kulinarisk upplevelse, beroende på om du väljer att äta en bit i cafét. Du kan också bidra till verksamheten om du tar dig ut på Djurgården och köper ett gott bröd i butiken eller en vacker växt i plantboden. Vi har dessutom monterat hela 3 växthus i trädgården. Ett har ett pulpettak och är placerat längre ner i trädgården medan ett ligger på fältet mot Skansen. De har byggts med sadeltak. Dessutom står det ett litet växthus framför plantboden som du kan kika in i om du är på plats.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *