Nu bygger vi växthus på Millesgården – igen!

Växthus med pulpettak på Millesgården.
I samband med att Stig Lindberg ska porträtteras i en utställning på Millesgården kommer vi att, för andra gången på kort tid närvara med ett växthus i parken. Vi har valt en modell som vi tycker passar med formgivarens signifikanta stil.
Ett växthus med pulpettak på monteras.

Förra gången vi byggde ett växthus på Millesgården var i samban med utställningen Lena Anderssons värld.

Det har gått några år sedan vi monterade ett växthus på Millesgården. Då var det i samband med utställningen Lena Andersons värld, kurerad av Ia Schildt. Nu är det alltså dags för en ny spännande utställning.

Ett växthus med pulpettak på monteras.
Invigning och avslut på Millesgården år 2019.
Den här gången är det Stig Lindbergs liv och gärningar som ska porträtteras och då behövs det ju ett växthus i skulpturparken – den här gången blir det ett växthus med pulpettak som kommer att flankera Europafontänen i parken.

Stig Lindberg + Sweden Green House = sant.

Ett växthus med pulpettak på monteras.
Nu har vi åter fått den stora äran att bygga ett växthus i den vackra parken, men växthuset kommer att se annorlunda ut.

Formgivaren och illustratören Stig Lindberg betraktas som banbrytande när det gäller färg och form. Han var verksam som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik i slutet av 1930-talet. Det var en dynamisk tid då begreppet ”vackrare vardagsvara” inspirerade många formgivare att skapa produkter där funktionen inte skulle stå i vägen för estetiken, och omvänt.

Under den här tiden var det folkrörelsen Konsumentföreningen som ägde Gustavsberg porslinsfabrik vilket gjorde vilket gjorde att det fanns utrymme för att göra experiment av olika slag på grund av att föreningen blev ägare av många olika företag inom vitt skilda branscher, allt från glödlampsfabriker till kursgårdar.

Ett växthus med pulpettak på monteras.
Foto: pressbilder från Millesgården.

Stig Lindberg var verksam på fabriken i två perioder och båda gångerna utvecklades många populära, ja till och med folkkära objekt. Sparbössan Skotten och några av de mest kända porslinsserierna såsom Tema och Ribb. Men även mindre kända föremål togs fram, exempelvis en teveapparat och en utegrill i emaljerad plåt.

Han illustrerade också figurerna i Lennart Helsings Krakel Spektakel. De kommer också att vara närvarande i utställningen till glädje för alla barn – stora som små.

Ett växthus med pulpettak på monteras.
Ia Schildt kurerade utställningen år 2019. Här är hon i färd med att vattna planteringarna.

För oss är det naturligtvis både hedrande och härligt att vi åter igen får möjlighet att vara med i en utställning i den vackra parken på Lidingö. Växthuset vi bygger är cirka 20 kvadratmeter, vitmålat och monterat på lättbetonggrund. Det känns också spännande att få visa upp modellen med ett takfall eftersom det har en sådan något oupptäckt potential, både som fristående och monterad mot vägg, eller mur.

Utställningen öppnar den 29 maj och pågår till den 30 januari 2022 så det finns gott om tid att besöka såväl växthus som utställning. Vi hoppas att vi får se er där.

Ett växthus med pulpettak på monteras.
Stig Lindbergs mönster Melodi. Foto: pressbild från Millesgården.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *