På besök i växthuset hos Paula På Landet.

Cathrine och Kjell från Paula På Landet.

Jag har varit på besök i butiken Paula På Landet och träffat Cathrine och Kjell som är de personer som döljer sig bakom namnet. Vi träffas i växthuset och samtalar om resan från att bli med landstället till drömmen om ett växthus till slut blev verklighet.

Det blåser en kraftig vind från Åbyfjorden dagen då jag landar hemma hos Cathrine och Kjell, mer kända som Paula På Landet. För dryga timmen sedan lämnade jag ett regnigt Göteborg bakom mig. Men molnen skingras när jag svängde av E6:an mot Nordens Ark. Att få bort regnmoln från himlavalvet kan den vara bra på, blåsten. Men norska Cathrine är inte särskilt förtjust i den. Som tur är har hon ett stort växthus att ta skydd i när vindbyarna friskar i allt för mycket.

Ett grått växthus med både isoler- och enkelglas.

Växthuset är det första som möter mig när jag anländer till Paula På Landet.

Det är för växthusets skull som jag tagit mig till paret Cathrine Foss Stene och Kjell Stenes sommarhus beläget i bohuslänska Sotenäs kommun. Det är också det 44 kvadratmeter stora glasade huset som jag ramlar in i efter det att jag svängt upp på gårdsplanen. Det är speciellt det här huset, det märker jag genast.

Men låt oss ta det ifrån början. Cathrine Foss-Stene och Kjell Stene letade länge efter ett landställe där de kunde bryta mönstret från sina intensiva arbetsrytmer i Oslo. De ville kunna skruva ner tempot några varv och umgås med sina 4 barn. Eftersom dottern bor i Köpenhamn sneglade det öster ut, mot den svenska västkusten. De hittade till slut en perfekt plats – ett Smögenvitt hus med utsikt över Åbyfjorden. Här kändes de som de skulle trivas.

Ett grått växthus med både isoler- och enkelglas.
Cathrine och Kjell framför sitt grå växthus. Det är 44 kvadratmeter stort och byggt med en del som är monterat med enkelglas och en annans om har isolerglas.

-Jag visste fån allra första början att jag ville ha ett växthus på tomten. Men det skulle dröja några år innan det ens blev möjligt att börja fundera i de banorna, berättar Cathrine över kaffe och ett fat kardemummabullar som är framdukat på det generösa bordet i växthuset.

De första åren ägnade de mycket åt att bearbeta marken. Cirka 2 hektar betesmark kom med i köpet och för att kunna använda den krävdes det mycket dräneringsjobb vilket innebar dikning bland annat. Efter påhälsning av både dovhjort och vildsvin hägnades marken in. Innanför stängslet är det idag cirka 6000 kvadratmeter tomt, en rejäl bit mark som förutom växthus också rymmer en handfull sittplatser, terrass med pool och gästhus.

För cirka 2 år sedan var tiden mogen för att börja tänka på växthuset.

Cathrine planterar i växthuset.

Cathrine förbereder för att öppna butiken Paula På Landet. Golvet i den isolerade delen är ännu inte lagt vilket fördröjer butiksöppningen något.

Skilland mellan isolerat och oisolerat.

Hur valde ni leverantör?

-Vi tittade på olika växthusmodeller, även på engelska varianter både i trä och metall. I en annons i tidningen Trädgårdsliv fick jag syn på träväxthuset från Sweden Green House och kände att det stämde med det svenska bostadshuset i trä som redan stod på tomten. I ett första steg besökte vi Eva och växthuset i Nacka. Därefter besökte både Magnus och Eva oss här i Bohuslän.

Ni har byggt ett ganska rejält växthus, hur kommer det sig?

-Jag visste att jag ville ha både ett växthus med enkelglas och en isolerad del. Min tanke har från början varit att jag ska odla året runt och även förvara växter i delen med dubbelglas. När jag såg Evas växthus så tyckte jag att 30 kvadratmeter kändes som en bra storlek eftersom jag både vill kunna umgås och odla i växthuset. Sedan lade jag till 14 isolerade kvadratmeter att använda till växter och odling.

Växthuset som har två olika glas.

Man ser tydligt skillnaden mellan delen med isolerglas och delen som har enkelglas på den här bilden. Vi sätter alltid stållister även på kortsidan när vi bygger med isolerglas. Cathrine och Kjell valde lister i olackad zink.

Växthuset är grått, men ni har ju ett vitt bostadshus. Hur tänkte ni?

Alla andra byggen, såsom pergola och terrass, är byggda i obehandlat lärkträ som fått åldras naturligt. Eva hjälpte mig att hitta växthusets ljusa pärlgrå nyans som stämmer fint till allt trä. Jeg syns det har blivit kämpefint!

Växthuset sett från gaveln med skorstenspipan och det lilla bordet med myrtenträd samt klöver.

Hur fungerade det att bygga?

-Jag ville ha upphöjda odlingsbäddar för odling av grönsaker och kryddor i anslutning till växthus. Eftersom marken sluttar ner mot havet krävdes det också en del arbete med marken där växthuset skulle placeras. Vi fick gräva ur på en del och höja upp på en annan. Sedan kunde vi börja konstruera. Vi valde att gjuta en sula och fasta jordbäddar på kortsidorna i den större delen. I det isolerade rummet har vi upphöjda jordbäddar både på lång- och kortsida. Dubbeldörrar på både lång och kortsida ledde till en högre takhöjd än normalt. Volymen gör att det känns ännu större.

-Braskaminen och skorstenen var ett kapitel för sig. Vår sotare vägrade att stå i blåsten utomhus på en alltför hög stege, så vi var helt enkelt tvungen att lyssna på honom då vi ju behöver ha sotat emellanåt. Magnus hjälpte oss att lösa problemet. Nu är det golvet som ska läggas och golvläggaren har för tillfället försvunnit. Men han kommer väl någon dag. På det hela taget tycker jag att det flutit på ganska bra. Vi är ju på landet och dessutom inte alltid på plats vilket gör det hela lite komplicerat.

Glasvaser

I börja fanns det bara antika föremål i butiken Paula På Landet men nu blandar Cathrine nytt med gammalt i en skön blanding.

Du driver butik i och runt växthuset idag, hur kommer det sig?

-Syftet med den här platsen är framför allt att komma ner i varv från ett stressigt liv i storstaden. Men jag tänker också att jag så småningom ska kunna vara här mer än bara under långhelger och semestrar. Idéen om att bygga upp en verksamhet här föddes ur den tanken. Men jag är först och främst här för att pausa så jag driver Paula På Landet utifrån dessa villkor, åtminstone just nu. Jag vill att det ska kännas lustfyllt och kul i första hand.

Var kommer namnet Paula På Landet ifrån?

-Min farmor som var en väldigt kreativ person, hette Paula. Eftersom vi befinner oss på landet så fick det bli med det tillägget.

Växthus vid sjön

Växthuset i kvällsljus med utsikt över Åbyfjorden.

Vinden mojnar i takt med att solen sjunker. Det är dags att börja förbereda middagen och det dukas i växthuset. Grillen på uteplatsen värms upp och tallrikar, bestick, glas och servetter bärs ut. Eftersom växthuset ligger en bit från bostadshuset så blir det några vändor.

-Men jag föredrar faktiskt den lilla promenaden framför att ha växthuset nära köksregionen. När vi är fler så går det faktiskt jättebra. Jag skulle aldrig vilja ha det nära bostadshuset.

Så här med facit i handen, hur har växthuset blivit?

-Jag är verkligen så glad, det känns som en investering för både kropp och själ. Tänk vad ljust det är här trots att det är mulet ute. Men den största vinsten är nog att vi kan vara här i alla väder. Regn, snö och drivis eller brännande solsken spelar ingen roll. Är vädret risigt stänger vi in oss i växthuset!

Golvläggning
Med solen kom även plattläggaren, snart är golvet lagt.

Efter middagen börjar planerna för morgondagen infinna sig. Kjell verifierar att det ska blåsa mindre och bli strålande sol, via sin norska väderapp Yr, omtalad för sin pålitlighet. Mycket riktigt är himlen klarblå morgonen därpå. Med solen dyker också golvläggaren upp och kan slutföra arbetet med att lägg det handslagna teglet. Men den historien spar jag till en annan gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.