Det gröna orangeriet på Staberg.

Det grönmålade växthuset från gaveln så att man ser hur det sammanlänkar med förrådsbyggnaden vid trädgårdsmästeriet på Stabergs bergmangård.

Vårt växthus med pulpettak på Stabergs bergmansgård strax utanför Falun

Följ med på en växthusutflykt till Stabergs bergsmansgård i närheten av Falun. Sweden Green House har i det vackra kulturreservatet byggt ett växthus som nogsamt anpassats till den historiska miljön.

Vi har varit på utflykt till Stabergs bergsmansgård utanför Falun. Vi ville inspektera och fotografera vårt arkitektritade orangeri med puklpettak som vi fick förtroendet att leverera i den vackra parken för nästan 10 år sedan.Barockträdgården på Stabergs bergmansagård dit Sweden Green House har fått leverera ett växthus med pulpettak i trä.Bergsmansgården Gamla Staberg är besökscentrum och ingår i världsarvet Falun och Kopparbergslagen. Det här är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna i Kopparbergslagen. Hela gårdsanläggningen med den restaurerade barockträdgården ger en bra bild av hur en förmögen bergsman levde på 1600-1700-talet, Falu Gruvas storhetstid.

I växthuset på Stabergs bergmansgård odlas det flitigt och för att man ska kunna börja så tidigt som möjligt på våren är det försett med isolerglas. invändigt finns en vägg så att man kan hålla olika temperaturer i de olika rummen.Sweden Green House har ritat och tillverkat växthuset som är cirka 36 kvm stort. Nogsamt har det anpassats till den historiska 1700-tals miljön. Växthuset används framförallt för odling, i det bakomliggande förrådet förvarar trädgårdsmästarna sina redskap. För att komma igång tidigt med odlingarna och för att kunna bevara olika frostkänsliga växter så har växthuset försetts med isolerglas. I växthuset finns en avskiljande vägg så att man kan ha olika temperatur i växthuset.Växthuset på Stabergs bergmansgård har ritats för att passa in i den historiska miljön.Vi konstaterar att växthuset som målats med grön linoljefärg är välbevarat och ser ut som om det alltid funnits på den plats det nu står.Det grönmålade växthuset från gaveln så att man ser hur det sammanlänkar med förrådsbyggnaden vid trädgårdsmästeriet på Stabergs bergmansgård.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Det gröna orangeriet på Staberg.”

  1. Pingback: Staberg bergmansgård - en del av världsarvet Falun.

  2. Pingback: Om du tänkt besöka Stabergs bergsmansgård för du inte missa Lottas bod

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *