Städa växthuset – höst vs vår.

Ett städat och fint växthus med krukor på rad och filtar i metallkorgar

Hör du till dem som fördrar att städa växthuset så här års istället för på våren? Sweden Green House bjuder på några konkreta städtips till dig som är redo för en städdag.

Det råder delade meningar om vilken säsong det är bäst att städa växthuset. Vissa säger att det är bra att göra det redan nu då det ändå är så mycket att göra på våren. Andra menar att det är synd att städa växthuset på hösten eftersom det är härligt att bevara växtligheten så länge som möjligt, åtminstone ända tills det inte går att vistas där längre.

Ett sätt är att städa över allt men lämna jordbäddarna orörda så att man kan njuta av växterna så länge som möjligt. Nackdelen är att man troligen måste städa, om än i en enklare form, på våren i alla fall. Risken är annars att man får tampas med onödigt mycket ovälkommet småkryp nästa odlingssäsong.

Ytterligare en idé är att även rensa bort växterna och bädda med halm i de upphöjda bäddarna. Då blir det visserligen lite kalare eftersom bladverket försvinner. Men det blir väldigt vackert i växthuset.

För dig som blir sugen på att dra igång ett städprojekt redan nu kommer här en liten att-göra-lista.Ordning och reda i växthuset med rensopade golv och fint organiserade kukodlingar

 • Ta ut allt löst som finns i växthuset. Rensa bort vissna blad och gamla växtdelar.
 • Skydda jordbäddarna med plast
 • Rengör med 5% såplösning. Skrubba över allt och använd en diskborste så att du kommer åt i alla hörn. Glöm inte utsidan.
 • Ta bort kalkfläckar och alger med citronsyra och vatten.
 • Skölj med vatten.
 • Gör rent allt som ska tillbaka in i växthuset igen. Diska krukor och torka av redskap. Sortera bort allt som du kan förvara i förråd och placera allt det där.
 • Städa i de upphöjda jordbäddarna genom att avlägsna allt som ser skräpigt ut. Om du inte vill göra en ny städning till våren tar du även bort alla växter. Den som odlat i samma jord under flera säsonger behöver även helt eller delvis avlägsna all jord.
 • Fyll de upphöjda bäddarna med halm eller lägg på vackra brädor ovanpå och använd dem som sittplatser under vintern. Dekorera med sköna kuddar som man kan sitta på.

Text och bild: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

3 reaktioner “Städa växthuset – höst vs vår.”

 1. Pingback: Vi på Sweden Green House använder halm i växthuset. Här får du veta hur.

 2. Jag har ett litet västhus på 6,5 kvadrat med 4 pallkragar som jag odlat i. Jag tänker städa ur det innan jag höststänger men min fråga är…vad ska jag göra med jorden jag gräver ur pallkragarna???

  1. Hej och tack för meddelande, vad kul att du är en lycklig växthusägare. Jag misstänker att du tänker byta ut all jord i bäddarna men annars kan du ju förbättra jorden med kompost och odla i den igen nästa år. Du måste också cirkulera odlingarna såklart så att du inte olar samma sak i den. Men om du trots allt välje att byta ut all jord, kanske den gamla kan fylla någon funtkion på en annan plats i trädgården, som utfyllnad eller bas i någon rabatt. Eller så får den gå till komposten, eller till någon återvinningscentral.

   Lycka till med höststädningen.
   /Helena från Sweden Green House.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *