Stjernsunds slott den 1 november 2018.

Stjernsunds slott med den omgärdande parken.

Sweden Green House har en mängd spännande växthusbyggen på gång under 2019. Ett av dem ska vi bygga i den vackra landskapsparken vid Stjernsunds slott.

Precis i gränsen mellan höst och vinter packade Eva, Magnus och jag in oss i bilen för att åka till Stjernsunds slott. Vi skulle träffa beställarna av det växthus som ska uppföras under våren i parken framför slottet.
Parken som man möter innan man kommer fram till Stjernsunds slott.
Den engelska landskapsparken som omgärdar slottet.
Med siktet inställt på Askersund tog vi av på E18 i sydvästlig riktning. Efter dryga 2,5 timmar svängde vi in igenom allén som hälsade oss välkomna. Alléer är fantastiska. Träden liksom bromsar ner sinnet och gör att man hinner ställa om sig från stressig storstadsbo till en mer sympatisk och lugn version av sig själv.
Slottet sett från parken där vi ska bygga ett växthus.
Stjernsunds slott ligger vackert placerat på en udde i Vättern.
Själva slottet är en vit stilren byggnad i nyklassicistisk stil med två fristående flyglar, vackert beläget på en udde i Vättern. Stjernsund hör till ett av Sveriges vackraste slott. Även inredningen är intressant eftersom det är en av de mest välbevarade från 1800-talets mitt.
Slottet sett från parken där vi ska bygga ett växthus.
Stjernsunds slott byggdes i slutet av 1700-talet och genomgick en omfattande renovering i mitten av 1800-talet
Det var brukspatron Olof Burenstam som uppförde slottet och den omkringliggande parken i engelsk landskapsstil, i slutet av 1700-talet. I mitten av 1800-talet var det familjen Bernadotte som ägde slottet. Bland annat använde kung Karl XIV Johan det som övernattningsställe på väg till Oslo för att besöka sonsonen prins Gustav - sångprinsen. När han senare övertog slottet lät han genomföra en renovering som påbörjades år 1848 och slutfördes 1852.
År 1860 var det dags för nästa del av slottets historia. Då såldes det till familjen Cassel som gjorde det känt för avel av kreatur. Det är stamorten för svensk rödbrokig boskap (SRB). I mitten på 1900-talet donerades slottet till Vitterhetsakadmien som äger det än idag.
Slottscafét och rabatterna på Stjernsund.
Stjernsunds slott är ett härligt utflyktsmål.
Förutom slottet, trädgården och den engelska parken finns det ett café strax intill sjön med en uteservering sommartid där man kan njuta av god hemlagad mat eller en smörgås och en kopp kaffe till ljudet av vågornas skvalp.
Platsen där växthuset ska stå ligger mellan park och sjö.

Här ska det stå ett växthus med sadeltak så småningom.

Det är alltså i den här historiska miljön som ett av våra träväxthus ska stå. Planen är att det ska bli cirka 60 kvadratmeter stort och öppet för slottets besökare sommartid. Under vintern ska det bli hem för ett antal taggigt aviga men oändligt vackra agaveplantor. Det känns otroligt spännande och nästan lite svindlande att Sweden Green House får vara med och skriva nästa kapitel i Stjernsunds historia.
Agaveplantorna som ska bo i växthuset under vintern.
Slottets platschef och trädgårdsmästare med sina agaveplantor som alltså snart ska få ett växthus att övervintra i.
Om du vill veta mer om hur bygget fortlöper så ska du hålla utkik på våra olika digitala plattformar, här i dagboken, på Facebook, Instagram och hemsida, som vi kommer att uppdatera med information emellanåt.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Stjernsunds slott den 1 november 2018.”

  1. Ett fint initiativ och trevligt för oss som bor i närområdet och besöker parken då och då under olika årstider.
    // Annika

    1. Vad roligt att höra! Det är en ljuvlig plats redan nu! Men vi hoppas på att man som besökare ska känna att det är ännu med värt att besöka parken och slottet.
      /Helena från Sweden Green House.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *