Sweden Green House besöker Leva Kungslador i Visby.

Sweden Green Houses träväxthus hos Leva Kungslador på Gotland.

Härom veckan passerade Helena Kaasik Leva Kungslador strax utanför Visby för att spana på växthus och få inspiration. Det här är vad hon tar med sig från besöket.

En av sommarens hetaste dagar var jag på besök på Gotland och Leva Kungslador där vi byggt ett växthus. Eftersom det var mitt första besök var det extra roligt att se platsen och växthuset som jag tidigare bara sett på bild.

Leva Kungslador är ett härligt utflyktsmål för den som passerar Visby. Det är beläget strax söder om staden och är en inspirerande plats på många vis. Det finns en butik där man kan handla många av de godsaker som serveras i det intilliggande cafét. Man hittar även andra inredningsprodukter och kökstillbehör till försäljning, alla med ett hållbarhetstänk.Växthuset vi byggt hos Leva Kungslador i Visby.I det intilliggande caféet serveras en buffé som består av mycket grönsaker om man skull vilja äta en bit. I cafét kan man också köpa bröd som bakats i eget bageri.

Jag kom dit precis vid stängningsdags men fick ändå lov att strosa omkring i den folktomma trädgården. Trots att det varit varmt i sommar prunkade det i rabatterna som var fyllda med ätbara blommor, såsom ringblommor och krasse, vilka blandats med kryddväxter av olika slag.

Växthuset som vi byggt på Leva är cirka 60 kvadratmeter stort vilket gör att det känns luftigt. När jag var där var det helt tomt men av möbler att döma används det flitigt.

Det var vackert inramat med en mängd möbler och växter. Jag gillade hur de planterat fikonträd i nedsänkta gropar som kantats med gatsten. Gissningsvis räcker det med att vintertäcka träden för att de ska överleva den gotländska vintern. Annars är det ju en växt som måste flyttas inomhus så snart temperaturen kryper under -4.  Därför är det oftast mer praktiskt att plantera fikonträden i kruka eller tunna.Träväxthuset hos Leva Kungslador.Gropidén är dock väldigt fin vilket gör att jag gärna spar den för framtiden. Man kan ju plantera en annan växt på samma sätt, eller placera trädet med kruka i gropen. När det är dags kan lyfter man upp trädet och flyttar det inomhus.

Det vore härligt att återvända till Leva en ljummen höstdag för att njuta en stund i växthuset när lugnet har lagt sig på ön, kanske med en kopp kaffe och en bit äpplekaka bakad på äpplen från de gamla äppellundarna som finns på platsen. Nu drömmer jag om en helgresa till Visby som välbehövliga avbrott under den kommande säsongen.I växthuset på Leva Kungslador café, bageri och butik.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *