Välkommen till det gröna växthuset hos Vaxholms Bed & Breakfast

Linda Wahlström är på väg in i det gröna växthuset med en vas fylld av syrener.
Möt Linda Wahlström som tillsammans med sin man Jesper driver ett bed and breakfast i Vaxholm. Eftersom de även ville kunna ta emot större grupper så valde de att bygga ett växthus i trädgården.
Maj i Vaxholm och för Linda Wahlström på Vaxholms Bed and Breakfas är det bråda tider. Just nu varvar hon uppdatering av hemsida med att göra växthuset fint. Det är ett helt sällskap som bokat det nybyggda glashuset den här eftermiddag vilket kräver en del förberedelser. Hon sköljer frukt och plockar blommor i trädgården som hon arrangerar i vaser och man märker på de allt raskare stegen att det inte finns särskilt mycket att spela med.
-Tanken är att vi ska kunna ta emot större grupper för konferenser, kick-offer och kurser i växthuset. Faktum är att vi redan är i full gång, säger Linda och ställer en stor vas med nyplockade syrener på bordet inne i växthuset.
24 kvadratmeter stort är växthuset som just rests i trädgården hos Vaxholms Bed & Breakfast.
Att driva ett liten B&B är inget man gör med vänsterhanden, särskilt om man som Linda och Jesper Wahlström också har andra sysslor, i och utanför verksamheten. Jesper driver en reklambyrå i Stockholm och Linda tillverkar chokladpraliner som de säljer via hemsidan och i den lilla gårdsbutiken. Hon håller också bakkurser då hon bland annat lär, framför allt utländska turister hur man bakar kanelbullar. Nu har när de dessutom har ett splitter nytt grönt träväxthus i trädgården räknar de med ytterligare trafik till verksamheten.

Men om vi backar bandet lite och tar allt från början. Linda hade tröttnat på sitt jobb i reklambranschen och gick länga och funderade på vad hon skulle göra istället. Varför inte gräva där man står, tänkte hon? Utrymme i trähuset som familjen bor i, fanns det gott om och de extra kvadratmetrarna kunde utnyttjas till att erbjuda sängplatser till folk som vill tillbringa några dagar i den vackra skärgårdsmiljön som Vaxholm bjuder på. Hon bestämde sig för att öppna ett Bed & Breakfast.

-Vi smög igång verksamheten år 2009 men ganska snart tog Vaxholms Bed & Breakfast över från mina andra uppdrag som jag då skötte på frilansbasis. Nu är det här en heltidssysselsättning för mig, berättar Lina.
Grönt och efterlängtat är växthuset hos Vaxholms B&B

Men hur kommer det sig att de bestämde sig för att bygga ett växthus i trädgården?

-Jag vill kunna erbjuda gästerna ett rum ytterligare att vistas i, särskilt när det är dåligt väder, så ett växthus är perfekt för vår verksamhet. Nu kan de övernattningsgäster som kommer i november bättre njuta av skärgårdsmiljön och naturen i trakten. Samtidigt kan jag ta emot större sällskap för olika event i växthuset.

Hur fick nys om Sweden Green House och våra träväxthus?

-Det var vår granne som tipsade mig. Hon hade tidigare haft kontakt med Eva Halfwordson i något annat sammanhang och kände till växthusen de tillverkade. Eftersom alla byggnader på tomten är byggda av trä tyckte vi att det stämde in i miljön. Faktum är att det finns väldigt många trähus i hela Vaxholm.

Var det ett svårt val?

-Om man bortser från ekonomin så var det egentligen inte svårt. Vi var fundersamma över om det skulle bli mycket underhåll, men vi har lagt lister på taket som är den den mest utsatt delen. Det är ju målat med linoljefärg så vi slipper att skrapa den dagen då det blir aktuellt att måla växthuset. Tills dess underhåller vi med olja och förbättringsmålning och tänker att det kommer att dröja ett tag tills det behöver målas om.

Hur valde storlek?

-Vi ville ha ett så stort hus som möjligt som ändå passade med tomtens storlek. Växthuset fick inte ta över. Det blev till slut ett på 24 kvadratmeter.

Hur tänkte ni när ni valde färg?

Det naturliga valet hade kanske varit att måla det vitt då bostadshuset har vita detaljer. Annars är huset grått med rödmålade fönster. Men jag tyckte att vitt skulle bli för gulligt i den här miljön. I stället för att matcha växthuset med bostadshuset valde vi därför att låta de andra rödgröna husen som vi har på tomten styra färgvalet. På baksidan har vi nästan som en liten gård som omgärdas av rödmålade bodar med gröna dörrar. Vi valde att plocka upp den gröna färgen.

Vad händer framöver?

Vi är mitt uppe i högsäsongen nu så vi vet vad vi har att göra. Men den 10 juni ska vi ha öppet hus här, då alla som befinner sig i Vaxholm är välkomna att kika in i vår trädgård och vårt växthus. Eva Halfwordson och Magnus Wiström från Sweden Green House kommer också att vara på plats.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linda and Jesper Wahlström at Vaxholms B&B are happy for their wooden greenhouse from Sweden Green House that they decided to install in their garden. Now the guests can enjoy nature and the ambience in the archipelago even in wintertime. They are also able to host bigger groups, either for baking courses, for a family gettogethers or company conferences.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.