Vårfix i växthus och trädgård.

Växthuinteriör och blommande blåregn.
När man bor i en stor trädgård där det ständigt passerar folk så krävs det mycket arbete för att det ska bli fint, särskilt så här års. Häng med oss på vårbruk i växthus och trädgård.
Kvinna som klipper rosor i trädgård.

Det har varit några riktigt härliga dagar och i vi, eller snarare Eva har passat på att fixa fint i både växthus och trädgård i Nacka. Som trädgårdsägare har man haft mer tid i år. Även om omständigheterna i grund och botten är väldigt tråkiga så finns det vissa fördelar, att slippa stressa med vårbruket är ett exempel.

Trots det  tog Eva hjälp med vissa saker. Ett proffsteam från Marika Delin Trädgård var med och hjälpte till att klippa rosor, rensa och att jordförbättra. Eva ska också plantera ett plommonträd framför växthuset så hon passade även på att ta hjälp med att gräva en lagom stor grop för trädet.

Kvinna som gödslar och späda hjärtblad.
Eva säger alltid att hon inte hon inte är en särskilt kunnig odlare men det tror jag att hon får ta tillbaka nu. Hela bänken i växthuset är full med fina småplantor som hon har drivit fram. Det finns en bättre bild längre ner som visar fler sorterna hon valt. Här ger hon rabatterna framför växthuset en slev hönsgödsel.
Kompost.
Till och med komposten är fin i år. Eva har länge pratat om att hon vill använda ytan bakom växthuset till något bra och det är en perfekt plats för en kompost. Det finns också utrymme för att förvara krukor och andra tillbehör som inte används för tillfället. I förgrunden står en gammal metallho för vatten som ska monteras i växthuset någon gång. Allt har sin tid.
Stolar i hög och sockblomma.
Extrastolarna som används när det är många på middag, har skurats. Just nu går de inte att använda men förhoppningen är att det kommer ske en förändring snart så det är lika bra att förbereda dem inför säsongen. Till höger en närbild på en sockblomma i en ovanlig färg. De växer under eken framför växthuset.

Läget i växthuset.

Växthus i trä.
Växthuset i vårsolen. Eftersom träden inte har så mycket blad ännu så blir ljuset otroligt skarpt när solen skiner som den gjorde hela förra veckan. Det är lätt att bli lurad när det kommer sådana här vackra dagar. För kylan kan komma tillbaka och det kan ju faktiskt blir frostnätter ända fram till juni. Förra året var det precis vad som hände. Eva hade köpt en massa växter på en handelsträdgård i Skåne och sedan kom kylan tillbaka. Därför väntar vi ännu några dagar med att plantera i växthuset i år.
Småplantsodling.
Plantor kommer vi att ha gott om. Se så prydligt och fint det ser ut på bänken i växthuset.
Interiör från växthus och blåregn.
Fikonplantan kommer fint och blåregnet i växthuset blommar för fullt.
Kiwiplanta och citronträd.

Sämre går det med kiwiplantorna. De har fått löss och har därför blivit sprutade med såpvatten. Nu står de och bidar sin tid på gräsmattan framför växthuset och det verkar som om lusjakten inte är över ännu.  Det krävs två kiwiplantor för att det ska bli frukt, en han- och en honplanta. Den ena av de två är frodig och fin medan den andra är något magrare.

Det magnifika citronträdet stod för nära frostvakten när växthuset skulle värmas upp inför "Öppet Växthus" i februari vilket gjorde att alla bladen ramlade av. Men se så fint de kommer tillbaka nu. Det står i växthuset och blommorna sprider en ljuvlig doft där inne.

Körsbärsträd i blom.
Ömsom vin, ömsom vatten - så är livet i trädgårdsvärlden ofta, även här i Nacka där vi har vårt visningsväxthus. Och mitt i allt ihopa kan vi inte låta bli att förundras över att naturen inte väntar eller eller ens verkar bry sig om vad som händer i världen just nu. Körsbärsträden blommar på , om än i en något svagare rosa nyans än förra året, som om ingenting hade hänt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.