Ett växthus vet väl alla vad det är – eller?

vitmålat växthus sett från sidan, med sadeltak. Eva Halfwordson från Sweden Green House är utanför

Sist ut i vår miniserie om olika odlingshus är växthuset. Kärleken till naturen och trädgården är kanske den största anledningen till att vi valt att tillverka våra växthus i trä. Men det är inte den enda.

I vår miniserie om odlingshus har turen nu kommit till växthuset och vi börjar med att blicka i backspegeln.

Man får gå så långt tillbaka som till år 42 f.Kr och kejsar Tiberius i Rom för att hitta förlagan till vår tids moderna växthus. När kejsaren av sin doktor blev ordinerad en gurka om dagen började hans trädgårdsmästare att odla gurkor i kärror som rullades ut på dagen och in på natten för att skydda plantorna mot nattkylan.

Men de första växthus som liknar dagens, konstruerades i Italien först på 1500-talet. Därifrån spred sig kunskapen till övriga Europa.

Brunmålat växthus i trä tillverkat av Sweden Green House, sadeltak.Från gurkorna i Rom till Sweden Green House växthus i trä har det gått lång tid. Men om man betänker att allt fler fröfirmor tar fram fröer för året-runt-odling så känns det som om tiden i viss mån hunnit ikapp oss.

Nu kanske det inte är för att kunna skörda gurkor varje dag under årets 12 månader som man i första hand väljer att sätta upp ett växthus i sin trädgård. Men att kunna förlänga säsongen för både odling och socialt umgänge är en av de stora vinsterna med ett växthus.Träprofiler , träreglar till växthus från Sweden Green House fotograferade ifrån sidan.Vi har valt att tillverka våra växthus i trä. Det finns många anledningar till det. Dels är det ett material som finns tillgängligt på nära håll, del känns det som trä smälter in fint i trädgården. Det är också enkelt att underhålla trä.

Men det är också ett sätt att ta del av ett svenskt kulturarv. Fram till slutet av 1800-talet tillverkades det nämligen nästan uteslutande växthus i trä. Ni som har besökt Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm har sannolikt varit i ett träväxthus redan.

Våra växthus är ritade med profiler, fönster, dörrar och konstruktion som följer gammal svensk tradition. Om man stiger in i ett träväxthus kommer man med all sannolikhet att lägga märke till den speciella känslan som råder i det. Det är helt tyst därinne. Målet för oss har också varit att skapa ett odlingshus med en luftig känsla. Därför har vi jobbat mycket med dimensionerna på reglarna och takets vinkel.

Vi har medvetet valt att tillverka våra växthus på nära håll. Det ger oss möjlighet att ha kontroll över tillverkningsprocessen. Vi får också allt fler beställningar på arkitektritade växthus. Då är det extra bra att fabriken finns på bara några mils avstånd.

Träet vi använder är miljövänlig, långsamväxande furu som målas med linoljefärg och en nyans som du väljer själv, kanske någon av de sex kulörer som vi valt ut för att vi tycker att de smälter in fint i natur och trädgård? Men det går naturligtvis att välja någon annan kulör.

Bostadshusets utseende och den kringliggande naturen är viktiga aspekter att ta hänsyn till, både när det gäller färgval och val av tak och storlek på växthuset.Vitmålat växthus med puplpettak från Rosendals trädgårdDet klassiska huset står fritt i trädgården och har ett sadeltak. Men den som vill ha sina odlingar på nära håll kan bygga ett växthus som förlängning av bostadshuset. Några av våra kunder har också byggt fristående växthus med pulpettak vilket kan bli hur fint som helst. Fantasin har som bekant inga gränser, inte heller när det gäller våra växthus i trä.

Om du nu blir sugen på att kliva in i ett av våra odlingshus föra att, så att säga, smaka på atmosfären ska du kontakta oss. Skicka ett mejl till info@swedengreenhous.se så bokar vi en tid.

Tidigare har vi skrivit om vinterträdgården som du kan läsa om här och orangerier som du kan läsa om här.

Text: Helena Kaasik. Bild: Helena Kaasik och Sweden Green House

Trädgårdstrenderna år 2017
Gott nytt år önskar Sweden Green House

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *