Växthusdrömmen som blev sann i midsomras

Det mörkgrå växthuset i trä blev klart lagom till midsommar.

Sweden Green House har hälsat på hemma hos Olbys som har ett arkitektritat träväxthus med pulpettak. Vi började bygga det i våras och i somras lagom till midsommarlunchen blev det klart.

Det är nästan svart och blev klart precis till midsommar. Marie Olby hade väntat länge på sitt växthus och när hon förstod att det faktiskt skulle bli klart till i slutet av juni blev hon glad. Nu skulle hon och familjen äntligen kunna äta midsommarsillen i lugn och ro inne i odlingshuset utan att behöva tänka på vare sig väderlek eller mygg.

För Helena Kaasik på Sweden Green House berättar Marie om vägen från dröm till färdigt växthus och om de framtida odlingsplanerna. I år blev odlingssäsongen kortare än normalt. De förodlade plantorna kunde ju inte planteras i växthusets jordbäddar förrän runt midsommar. Trots det har Marie kunnat skörda rikligt med tomater.

Men låt oss ta allt ifrån början. Marie och hennes man hade länge drömt om att kunna förlänga odlings- och trädgårdssäsongen med hjälp av ett växthus. Därför hade de också undersökt vilka möjligheter och modeller som fanns tillgängliga. Till slut föll valet på Sweden Green House växthus i trä eftersom det kändes gediget och klassiskt, precis som de önskade.

-När jag och min man väl bestämt oss för att vi skulle satsa på ett växthus tog det cirka 2 år innan det stod färdigt. Jag drömde om ett växthus i klassisk engelsk stil som skulle passa vårt hus byggt 1943. Vi diskuterade länge hur det skulle se ut och var i trädgården det skulle placeras.Olbys i Älvsjö önskade ett växthus i engelsk stil och vände sig till Sweden Green House för att de tyckte växthusen som de bygger kändes gedigna. och lite som ett orangeri.Marie kunde tänka sig ett fristående växthus i trädgården men hennes man önskade en placering nära bostadshuset så att det också skulle kunna användas som uterum. De båda funderade länge på var det skulle placeras och i deras fantasi fick det flytta runt till olika platser i trädgården.

-Till slut fick vi hjälp av Magnus Wiström på Sweden Green House. Han föreslog att vi skulle bygga ett växthus med pulpettak och placera det mot själva bostadshuset alldeles vid entrén. För att vi skulle få så mycket yta som möjligt förlängdes det något, berättar Marie.

Det sticker alltså ut dryga metern utanför själva huskroppen vilket har resulterat i att ena sidan består båda av hus- och glasvägg. Förutom att det har blivit större rent ytmässigt har utbyggnaden gjort att det kommer in mer ljus vilket gynnar odlingarna. För att skydda sig mot den skarpaste solen har de installerat skuggardiner i det lutande taket.Skuggardiner skyddar mot den värsta solen i träväxthuet och växterna verkar trivas eftersom Olbys redan kunnat skörda tomater fast odlingssäsongen varit kort.De funderade också på vilken färg det skulle välj. Bostadshusets rosa puts styrde valet och tanken var först att växthuset skulle målas djupgrönt.

-Men vi hade precis målat om fönsterfodren i en nästa svart färg så när Eva Halfwordson från Sweden Green House kom på besök föreslog hon att vi skulle måla olingshuset i den samma. Så fick det bli.

Nu när det 17 kvadratmeter stora växthuset står på plats kan Marie börja planera för sina odlingar. Det är de klassiska växthusväxterna tomat och gurka som hägrar i första hand. Basilika står också på önskelistan och kanske kommer hon att låta kålplantan, som hon i år satte ut på friland, få stå kvar i växthuset nästa säsong.

-Vi är så nöjda med resultatet och så här i efterhand förstår jag inte hur vi skulle klarat oss utan den kompetens som fanns på Sweden Green House, säger Marie.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *