Vinterträdgården – det inglasade uterummet.

Växthus med vacker utsikt
Skillnaden mellan ett växthus, orangeri och vinterträdgård är egentligen inte så stor. Men det finns dock vissa viktiga saker som skiljer de tre glashusen åt. Sweden Green House reder ut begreppen, först ut är vinterträdgården.
Drömmer du om ett hus i glas som du kan använda året runt, framför allt för socialt umgänge och avkoppling snarare än för att odla i? Då är det kanske en vinterträdgård du ska satsa på. En vinterträdgård är ett inglasat rum som ofta byggs i anslutning till bostadshuset. Det är välisolerat i alla delar av konstruktionen, både i golv, tak och väggar fönster och dörrar. Utseendemässigt behöver det inte vara så stor skillnad mellan en vinterträdgården och ett växthus eller ett orangeri. Men av dessa tre är vinterträdgården det mest isolerade glashuset, skapad för att kunna värmas upp ganska ordentligt året runt.
Den här vinterträdgården är byggd på en terras vid Stockholms inlopp - lite som vinterträdgården från filmen "Gifta på låtsas" fast med ett skandinaviskt uttryck.

Historiska vinterträdgårdar.

Den första kända byggnaden som var anpassad för uppvärmning på det här sättet uppfördes på 1800-talet i Regents park. Andra kända byggnader är Crystal palace och Jardin des serres d´Auteuil, de två förstnämnda finns i London och det sista i Paris.

Men från början härstammar begreppet från 1700-talet då det förekom att man byggde ut herrgårdar och slott med ett inglasat uterum. I dessa placerades ofta exotiska växter samtidigt som det fungerade som en förlängning av bostadshuset. Det är inte så annorlunda från hur vi tänker i dag med andra ord. Skillnaden är dock att på den tiden fanns det inte fönsterglas med samma goda isolerade effekt som det finns idag. Det var ganska kallt i vinterträdgården. För att skydda de dyrbara växterna höll man med hjälp av en kamin, värmen på en tillräckligt hög nivå så att växterna skulle överlevde.

Jardin des serres d´Auteuil strax utanför Paris konstruerades 1895-1998.

Vinterträdgården i filmvärlden.

Det är också något romantiskt och filmsikt över vinterträdgårdar eftersom de har spelat en stor roll i vissa filmer. Ett exempel är filmen Giftas på låtsas där karaktären Brontë, spelad av Andie MacDowel, går med på att gifta sig med franske George, spelad av Gérard Depardieu, för att få ett kontrakt på en lägenhet med vinterträdgård. George som är i desperat behov av ett amerikanskt uppehållstillstånd flyttar in i lägenheten.

Även vi på Sweden Green House designar vinterträdgårdar i olika utföranden. Stommen är fortfarande tillverkad av trä. Därefter kan man utforma husen på olika sätt för att få den isolerande effekten som eftersträvas.

Men det finns också några saker som man förlorar när man isolerar växthuset. Ljudet är en sådan sak. Fåglarnas kvitter, och vindens sus i trädet hör man inte på samma sätt när man installerar isolerglas i växthuset. Så om du vill bevara känslan av att vara i mellanrummet, det vill säga i utomhus men ändå inomhus, så är det istället ett växthus utan isolerglas som du ska satsa på. Kontakta oss gärna om du vill ha råd om vad du ska välja.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

4 reaktioner “Vinterträdgården – det inglasade uterummet.”

  1. Hej, ja vi har byggt flera växthus i Norge och vi har både en norsk och en dansk hemsida. Vår kollega i Norge heter Arild och du kan kontakta honom för att få mer information. Du kan säkert få besöka honom också och kika på hans växthus om du skulle vilja. http://www.swedengreenhouse.se/no är adressen.

 1. Hej,
  Undrar hur stort växthuset och trähuset på bilden är ovan? Och vad ett sådant skulle kosta med isolerglas?
  Med vänlig hälsning,
  Helen

 2. Hej, det här växthuset är arkitektritat och därför lite speciellt. Men det är cirka 35- 40 kvadratmeter, indelat i två rum och monterat med isolerglas. Förrådet vet jag faktiskt inte hur stort det är. Om man monterar med isolerglas blir växthuset cirka 6000 kr dyrare per kvadratmeter. Cirka 13 000 kr kvadratmeter kostar våra växthus när de monteras med härdat enkelglas.

  Hör av dig om du har ytterligare frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *