Vinterträdgården – det inglasade uterummet.

Det grönmålade växthuset från gaveln så att man ser hur det sammanlänkar med förrådsbyggnaden vid trädgårdsmästeriet på Stabergs bergmangård.

Det grönmålade växthuset från gaveln så att man ser hur det sammanlänkar med förrådsbyggnaden vid trädgårdsmästeriet på Stabergs bergmansgård.

Skillnaden mellan ett växthus, orangeri och vinterträdgård är egentligen inte så stor. Men det finns dock vissa viktiga saker som skiljer de tre glashusen åt. Sweden Green House reder ut begreppen, först ut är vinterträdgården.

Drömmer du om ett hus i glas som du kan använda året runt, framför allt för socialt umgänge och avkoppling snarare än för att odla i? Då är det kanske en vinterträdgård du ska satsa på. En vinterträdgård är ett inglasat rum som ofta byggs i anslutning till bostadshuset. Det är välisolerat i alla delar av konstruktionen, både i golv, tak och väggar fönster och dörrar. Utseendemässigt behöver det inte vara så stor skillnad mellan en vinterträdgården och ett växthus eller ett orangeri. Men av dessa tre är vinterträdgården det mest isolerade glashuset, skapad för att kunna värmas upp ganska ordentligt året runt.

Historiska vinterträdgårdar.

Den första kända byggnaden som var anpassad för uppvärmning på det här sättet uppfördes på 1800-talet i Regents park. Andra kända byggnader är Crystal palace, de båda ligger i London. Men från början härstammar begreppet från 1700-talet då det förekom att man byggde ut herrgårdar och slott med ett inglasat uterum. I dessa placerades ofta exotiska växter samtidigt som det fungerade som en förlängning av bostadshuset. Det är inte så stor skillnad från hur vi tänker i dag med andra ord. Skillnaden är dock att på den tiden fanns det inte fönsterglas med samma goda isolerade effekt som det finns idag. Det var ganska kallt i vinterträdgården. För att skydda de dyrbara växterna höll man med hjälp av en kamin, värmen på en tillräckligt hög nivå så att växterna skulle överlevde.

Vinterträdgården i filmvärlden.

Det är också något romantiskt och filmsikt över vinterträdgårdar eftersom de har spelat en stor roll i vissa filmer. Ett exempel är filmen Giftas på låtsas där karaktären Brontë, spelad av Andie MacDowel, går med på att gifta sig med franske George, spelad av Gérard Depardieu, för att få ett kontrakt på en lägenhet med vinterträdgård. George som är i desperat behov av ett amerikanskt uppehållstillstånd flyttar in i lägenheten. Även vi på Sweden Green House designar vinterträdgårdar i olika utföranden. Stommen är fortfarande tillverkad av trä. Därefter kan man utforma husen på olika sätt för att få den isolerande effekten som eftersträvas. Du läsa mer om hur vi bygger våra vinterträdgårdar här. Men det finns också några saker som man förlorar när man isolerar växthuset. Ljudet är en sådan sak. Fåglarnas kvitter, och vindens sus i trädet hör man inte på samma sätt när man installerar isolerglas i växthuset. Så om du vill bevara känslan av att vara i mellanrummet, det vill säga i utomhus men ändå inomhus, så är det istället ett växthus utan isolerglas som du ska satsa på. Kontakta oss gärna om du vill ha råd om vad du ska välja.

Text: Helena Kaasik, foto: Sweden Green House

Att välja dörr till växthuset.
Nytt år och nya möjligheter.

Dela

2 reaktioner “Vinterträdgården – det inglasade uterummet.”

    1. Hej, ja vi har byggt flera växthus i Norge och vi har både en norsk och en dansk hemsida. Vår kollega i Norge heter Arild och du kan kontakta honom för att få mer information. Du kan säkert få besöka honom också och kika på hans växthus om du skulle vilja. https://www.swedengreenhouse.se/no är adressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *