Vintervila i växthuset

vintrigt vaxthus.
Växthuset i Nacka i vinterljus.

Så här års njuter vi av det sprakande ljudet från elden i kaminen och den kala inredningen som växthuset får tack vara att de flesta växter antingen vissnat eller tappat sina blad. Det är vinter i växthuset.

Ett stilla lugn råder i växthuset så här års. Kontrasterna är stora då det är minusgrader utomhus men, tack vare den öppna spisen och en mängd stearinljus, riktigt varmt innanför glasrutorna.

Tända stearinljus i gamla ärrade mässingsljusstakar och istappar utanför växthuset som glittrar i novembersolen

Det är rogivande att slå sig ner framför brasan och bara titta på istapparna som sakta glittrar likt juveler i den bleka vintersolen.

Fåtölj med ullpläd framför tänd brasa i växthuset och frodig doftpelargon, timjan och ljung i de upphöjda bäddarna

De flesta växterna är för länge sedan komposterade men det finns fortfarande några exemplar av salvia, persilja och timjan kvar som sprider väldoft när man drar handen genom den lilla tuvan.

Ett bleknat och torrt minne av det frodiga luktärtsståndet få hänga kvar som dekoration. Istället är den frodiga doftpelargonen Dr Westerlunds blomma, tillsammans med den rundklippta myrtenplantan som får stå för grönskan så här års.

En torkad luktärtskvist upphängd som dekoration och ett stilleben med myrten kopparformar, kopparspade och murgröna i vägghängd vas

Men vi behåller gärna vårt växthus kalt nu. Trots att många av växterna som vi odlar i kruka har tappat alla sina blad får de stå kvar. De kvistiga plantorna blir nästan som skulpturer där de står och påminner oss om att det snart är dags för en ny vintersäsong. Men inte ännu. Innan den sätter igång behöver såväl växter som människor en välförtjänt vila.

Text och bild: Helena Kaasik

Detaljerna som kännetecknar våra växthus.
Varför ett växthus i trä

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.