De upphöjda bäddarna är växthusets rabatter.

växthus pulpettak i värmdö
Vad menas egentligen med upphöjda odlingsbäddar och vad finns det för alternativ? Så här har några av våra kunder byggt. 
Vi pratar mycket om upphöjda odlingsbäddar här i Dagboken. Det vi menar är de kärl som vi odlar i inne i växthuset. Dessa kan utformas på olika sätt. En del använder grova plank som de sätter ner i jorden. Andra gjuter fasta platsbyggda planteringskärl samtidigt som grunden gjuts. De kan byggas i olika djup - 60 eller 30 centimeter. Det är också många som låter bli att installera jordbäddar. I stället satsar man på rejäla krukor eller kärl på hjul, som man planterar i och flyttar runt.
Interiör i ett växthus med sadeltak.
I Sweden Green House visningsväxthus har Eva valt att ha rejält med odlingsmöjligheter. Den bortre kortsidan, på var sida om kaminen, och den främre delens långsidor i vinkel mot dörren är klädd med fasta upphöjda bäddar. Resten av ytan blir som ett litet torg - Piazza Navona fast i Nacka liksom. Den är reserverad för krukor och annan lös inredning. Den här ytan kan man leka med och förändra efter humör. Men fortfarande finns det gott om plats för odling.
Växthus fyllt med citrusträd och tomater i jordbäddar.
Trädgårdsdesignern Marika Delin odlar mycket i sitt växthus, framför allt de klassiska växthusväxterna som chili, gurka och tomat. I de bruna växthuset har hon låtit platsbygga odlingsbäddar på en lång- och en kortsida.
Växthus med stor takvinkel.
Du behöver egentligen inte ha jordbäddar över huvud taget. Det går bra att enbart odla i olika krukor och kärl, som i växthuset hemma hos L:a Bruket - Kyléns i Varberg.
Växthus med stor takvinkel.
Även Madeleine Wahle valde bort platsbyggda odlingsbäddar för att kunna vara så flexibel som möjligt. Men hon är ingen soffliggare för växthuset är proppfullt med krukor som det odlas flitigt i. Ganska härligt - eller hur? Vill du följa henne och livet på Gotland så finns hon på Instagram under @hosmadeleine.
Växthus med stor takvinkel.
Anette Guthner var sugen på att odla mycket i sitt växthus på Värmdö men ville även ha utrymme för socialt liv. Lösningen blev grunda odlingsbäddar i 30 centimeters djup på den ena lång och kortsidan. Bäddarna har kompletterats med krukor.
Växthus med stor takvinkel.
Krukodlingarna går att flytta runt lite hur som helst vilket också är den stora fördelen med den här typen av odling. Det går att installera automatisk bevattning i krukor men det går inte att dölja systemet på samma snygga sätt som i bäddarna. Anette Guthner handvattnar sina krukodlingar vilket  är en ganska trevlig syssla. Men det är svårt att åka ifrån odlingarna en längre tid.
Upphöjd jordbädd i trä.
I växthuset som vi levererat till Nynäs slott är bäddarna byggda av tjocka träplank. Växthuset är ganska stort så det går till och med att gå runt dem vilket är trevligt. De bäddar som det inte odlas i täcks med en träskiva och användes istället som ett podie att placera krukväxter på.
Upphöjd jordbädd i trä.
Vi vill också visa det här alternativet som finns hemma hos Sanna och Oscar Liedgren. Det är en jordbädd tillverkad av trä som målats i samma grå nyans som växthuset. Snyggt och trevligt tycker vi.
Upphöjd jordbädd i trä.
Den här bilden är tagen en tidig magisk morgon på Capellagården i september förra året. För utom det ljuvliga morgonljuset visar den en smart detalj som vi gärna vill dela med oss av. Växthuset på Capellagården används mycket av eleverna som går på trädgårdsutbildningen. Därför har det byggts en låg träbänk ovan på bäddarnas mur vilken tillåter lektioner i spenaten. Vi tycker att det är en sådan härlig idé som egentligen fungerar i alla växthus litet som stort.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *