De upphöjda bäddarna är växthusets rabatter.

Upphöjd bädd i växthuset där det växer persilja, gräslök och tomat

Vad menas egentligen med upphöjda jordbäddar och vad finns det för alternativ? Så här har några av våra kunder gjort. 

Vi pratar mycket om upphöjda bäddar här i Dagboken. Det vi menar är de kärl som vi odlar i inne i växthuset. Dessa kan utformas på olika sätt. En del använder grova plank som de sätter ner i jorden. Andra gjuter fasta planteringskärl samtidigt som grunden gjuts. Men det är också många som låter bli att installera jordbäddar. I stället satsar man på rejäla krukor som man planterar i.

Marika Delin har valt att ha ganska stor yta med upphöjda bäddar i sitt växthus. Längs en långsida och en kortsida byggde hon upp för odling och se så prydligt och fint det har blivit.

Växthus fyllt med citrusträd och tomater i jordbäddar.

I Sweden Green House visningsväxthus har Eva valt att ha en ganska stor del av ytan tom. Den bortre kortsidan, på var sida om kaminen, och den främre delens långsidor är klädd med fasta upphöjda bäddar. Resten av ytan är reserverad för krukor och annan lös inredning. Den här ytan kan man leka med och förändra efter humör vilket ger en känsla av frihet.

Interiör i ett växthus med sadeltak.

Du behöver egentligen inte ha jordbäddar över huvud taget. Det går bra att enbart odla i olika krukor och kärl, som i växthuset hemma hos Kyléns i Varberg.

Växthus med stor takvinkel.

I växthuset som vi levererat till Nynäs slott är bäddarna byggda av tjocka träplank. Växthuset är ganska stort så det går till och med att gå runt de här dem vilket är trevligt. De bäddar som det inte odlas i täcks med en träskiva och användes istället som ett podie att placera krukväxter på.

Upphöjd jordbädd i trä.

Jag vill också visa det här alternativet som finns hemma hos Sanna och Oscar Liedgren. Det är en jordbädd tillverkad av trä som målats i samma grå nyans som växthuset.

Upphöjd jordbädd i trä.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.