Den bästa tiden är nu.

Montering av grönt växthus på betonggrund.
Om det gick att välja tidpunkt för montering av våra växthus, vilken passar dig bäst? Vi går igenom de olika säsongerna och deras fördelar.
Man i norsk ulltröja mot himmel.

Vi fick en fråga om vilken som är den bästa tiden för montering av växthus, om det nu finns en sådan. Den som har bestämt sig för att satsa på att bygga ett växthus i sin trädgård vill förmodligen bara att det ska monteras så snart som möjligt. Men om vi nu skulle utgå ifrån de bästa av världar, vilken tid är egentligen drömperioden för montering?

Vi är alla olika men om vi skulle fråga våra växthusvänner Svante Öquist och Niclas Steeve på Villa Sundahl trädgård, så skulle de nog säga hösten. Det var hösten 2019 som de fick sitt växthus levererat och så här säger han om tidpunkten då växthuset byggdes i deras trädgård.

Rött bostadshus i drakstil bakom växthus.
Växthuset på Villa Sundahl trädgård under konstruktion.

” Jag är glad att vi bestämde oss för att bygga det nu (hösten 2019, reds anm). Hade den skett senare i vår så hade vi nog varit betydligt mer stressade över att hinna med både odling och byggnation. ”. 

Så säger Svante Öquist i ett reportaget som vi gjorde strax efter att växthuset var klart.

Om vintern är mild så monterar vi även växthus under den perioden. Vi vill påstå att en vintermontering inte är så dumt det heller eftersom det fortfarande går att koncentrera sig på byggnationen av växthuset utan att stressa. Dagarna är dock kortare och väderleken kan vara opålitligt vilket kan försvåra arbetet om det vill sig. Är det tjäle i marken kan det vara svårt att gjuta grundplatta och sockel.

Middagsgäster i ett vitt växthus i kvällsljus.
Men det kan också ha sina fördelar att montera det på våren. Det blir som en nystart och den långa vårvintern blir lust- och längtansfylld snarare en trist och utdragen. När dina småplantsor är lagom stor är växthuset på plats och du kan sätta plantorna i jorden. Odlingssäsong ett börjar.
Vitt växthus med sadeltak bakom mogna äpplen.

Senare, efter lövsprickningen blir växthubyggnationen inte lika märkbar eftersom grönskan bäddar in själva arbetsplatsen, beroende på placering naturligtvis. Den första tiden i växthuset är också en speciell tid. Det är mycket att upptäcka och det kan vara bra att bromsa tempot och börja odla i mindre skala, kanske rent av köpa färdiga plantor i plantskolan och skippa småplantsodlingen helt.

Under sommaren är allt härlig och enkelt, om det inte regnar allt för mycket förstås. Om grunden är på plats går monteringen oftast som en dans och du kan till och med hinna odla i växthuset. Du hinner också bilda dig en uppfattning om hur växthuset upplevs i grönskan direkt vilket gör att du kan få ordning på helheten i princip samtidigt som växthuset sätts på plats.

Vitt växthus med sadeltak bakom mogna äpplen.
Summa summarum, det finns helt klart både fördelar och nackdelar med alla årets säsonger och det är inte heller alltid möjlighet att välja monterringstid, åtminstone om du vill ha växthuset på plats så snart som möjligt. Därför vågar vi påstå att rubriken på det här inlägget fyller sin funktion – den bästa tiden för montering av växthus är helt enkelt nu.
Vitt växthus med sadeltak bakom mogna äpplen.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *