Den bästa växthustiden är nu.

Uppdukat bord med tekoppar, toast och marmelad i växthus.

För att få ny input på vad man gör i växthuset under vintern vände jag mig till Sanna Fyring Liedgren som äger ett växthus i Attefallsstorlek. Hon tipsar också om en julmarknad utanför de gängse stråken.

Vad gör man i växthuset så här års är en fråga som vi ofta får. Under lågsäsongen har du stor användning av ditt växthus. Trädgården vilar och växterna likaså. Det är nu man ska njuta av umgänge med vänner bland den växtlighet som fortfarande finns kvar. På köpet får man en stilla oas och som lugnar sinnet men samtidigt ger energi. Det som krävs är dock att man har möjlighet att värma upp växthuset lite grand, antingen med en värmare, frostvakt eller ännu hellre med en braskamin. Resten fixar ulltröjorna, fårskinnen och plädarna.

För att få lite friska idéer så vände jag mig till Sanna Fyring Liedgren för att fråga henne vad hon gör i sitt växthus under den mörka årstiden.

-Dricker te såklart, säger hon genast och bjuder in mig på en kopp Sir Williams från Sibyllans kaffe och tehandel på Östermalm I Stockholm.

Te, bröd och marmelad uppdukat i växthuset.

Under tiden som vi jobbade fram te-bilderna bröt helt plötsligt solen igenom de gråtunga molnen vilket bekräftade att ett växthus faktiskt är rena rama ljusterapin, även under den mörka delen av året. Att vistas i växthuset så här års måste vara rena hälsokuren för alla oss som bor här i norr.

Bord uppdukat med tekoppar framför kakelugn i växthus.

Sanna har dukat upp med stora blåvita Spode-koppar på ett litet bord i metall. Ur den bruna tekannan i klassisk form ryker det om det nybryggda teet. Till den varma drycken bjuds det på rostat bröd med marmelad och det är inte vilken marmelad som helst. Den som inte smakat Sannas hemkokta citrusmarmelader har missat något, det garanterar jag.

Träffa Sanna på Julmarknad i Nacka.

fyllda tekoppar, toast och marmelad på rostigt bord i växthus.

Men det finns det faktiskt möjlighet till för hon kommer att vara med på julmarknaden den 7 och 8 december som äger rum på Björknäs Trädgård i Nacka, så ett hett tips är att ta sig dit och köpa några burkar nykokt marmelad. Det är den perfekta julklappen och gå-bort-presenten. Förutom att sälja marmelader så kommer Sanna att baka kakor och servera varm julkryddad äppelmust.

Själv ska jag sätta upp Sibyllans kaffe och tehandel på listan så att jag får hem några påsar med te till vinterns testunder.

Tack för tips Sanna, jag längtar redan efter den underbara utsikten från ditt växthus.

Växthusvy med vinranka i förgrund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.