Maximera ljusinsläppet i växthuset.

Knopphängare fylld med hattar och jordgubbsplantor i säck i växthus.
Hur man löser önskan om att ha maximalt med ljus och samtidigt ett omhuldande insynsskydd.
Det kan tyckas omöjligt att få så mycket ljus in i växthuset som möjligt och samtidigt kunna vara skyddad från insyn av vad det än månde vara. Vi tar ofta  Svante och Niclas  som exempel eftersom de har låtit gjuta en mur i sitt 24 kvadratmeter stora växthus.
Knopphängare med upphängda stråhattar och jordgubvsplantor i växthus.

Deras växthus är dessutom återvunnet. Innan de hamnade i trädgården på Villa Sundahl, hade visats på mässa och varit en del av en utställning på Millesgården.

När de hamnade hos Niclas och Svante uppdaterades det för att passa deras syfte. Muren byggdes så att såväl grannarna som killarna på Villa Sundahl skulle kunna vistas på platsen ostörda. För att få in så mycket dagsljus som möjligt ritade Magnus Wiström in den extra fönsterraden ovanför muren.

Knopphängare med upphängda stråhattar och jordgubvsplantor i växthus.
Här är en del av fönsterraden i växthuset på Villa Sundahl.
Sedan dess nappar allt fler på idén när de bygger växthus och visst bidrar både muren och fönsterraden med ett speciellt utseende vare sig växthuset är stort eller litet. Samtidigt får du tillräckligt mycket insynsskydd mot såväl grannar som förbipasserande, utan att förlora ljus.
Ett växthus i Skarpnäck utanför Stockholm som är byggt med mur och fönsterrad.
Men muren behöver inte byggas på hela långsidan. Här är ett exempel på hur du både får insinsskydd och rejät med ljus in i växthuset. Även det här växthuset har vår arkitekt Magnus Wiström ritat.
Det här er ett växthus med pulpettak som byggts ihop med bostadshuset. Muren fungerar som insynsskydd mot den del av tomten där det inte finns ett naturligt skydd.
Även om du håller dig till standardmodellerna så finns det en massa sätt att utforma våra växthus på. Nu har vi snart byggt träväxthus i 20 år så vi har sett och utformat en mängd olika varianter. Kontakta oss gärna om det är något som du funderar över. Tillsammans hittar vi lösningar.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *