Det är eldens tid i växthus och trädgård.

Det brinner i braskaminen i växthuset.
Vi är mitt inne i årets mörkaste säsong. Så här års fyller elden en viktig funktion både som värmekälla och stämningsskapare. Sweden Green House tipsar om hur du lättast tänder eld i växthus och trädgård.
Minns ni boken Ved i vilken författaren Lars Mytting gjorde en djupdykning i eldningens konst. Sedan dess är det många som ser på vedeldningstraditionen med nya ögon. Ved är så mycket mer än bara värme, det är också överlevnad, omtanke och kärlek.
Skålformat eldfat hos Familjen Grön i Uppsala.
En skålformad eldfat skyddar lite bättre medan en rakare modell visar elden mer.
För oss som älskar växthus och trädgård är elden viktig, både som värmekälla och stämningsskapare. Det finns också många produkter som gör det enkelt att tända lite större brasor, även i en mindre villaträdgård. Ni som har varit på "Öppet växthus" i Nacka har säkert sett eldfaten som vi brukar tända runt växthuset. Faten finns i många olika modeller, en del är djupare och mer skålformade medan andra är plattare i formen så att elden syns bättre.
Skålformat eldfat hos Familjen Grön i Uppsala.
Eldkorgen kommer från Röshults.
Eldkorgen är vi också förtjust i. Den bidrar med något ursprungligt och medeltida till trädgården. Förr i tiden användes eldkorgarna i fyrtorn för att hjälpa fartygen att navigera i mörkret. Idag förhöjer den verkligen stämningen i mörkret. Vi har en låg modell men det finns också högre korgar så att elden kommer upp en bit ifrån marken. Man måste bara se till att förankra den ordentligt så att den inte välter.
Skålformat eldfat hos Familjen Grön i Uppsala.
Braskaminen i Victoria Skoglunds växthus och ett växthusskelett som förbereds för braskaminsinstallation.
Lyckan är också att ha en eldstad i växthuset, åtminstone vintertid. Men det är faktiskt en användbar investering året runt. Har du möjlighet så är det en god idé att planera för en kamin i samband med att du bygger ditt växthus.
Vi arbetar framför allt med två modeller. Kuben från Eld och Form passar med sitt stilrena formspråk in i de flesta miljöer. Läs intervjun med braskaminsexperten Ove Lindén här.
Skålformat eldfat framför det gröna växthuset hos Familjen Grön i Uppsala.
De två modellerna som vi jobbar mest med är kuben från Eld & Form och den lilla handgjorda kakelugnen som syns på den högra bilden. Den är handgjord av en keramiker i Skåne.
För den som föredrar en mer klassisk stil så kan vi rekommendera kakelugnen som är handgjord av en keramiker i Skåne. Under den lyftbara toppen kan man värma sitt vatten, eller varför inte potatisen till julens småvarma rätter.
En av annan av våra kunder har monterat en braskamin från Westbo. Det här företaget har många kaminer i gjutjärn i sitt sortiment. Viktigt är också att veta att de fungerar då växthuset ändå är en ganska fuktig plats.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.