Det röda guldet

Nu är tiden mogen för att börja skörda av tomaterna som vi odlat i växthuset under säsongen. Här ser man hur plantorna dignar av frukt.
De tomatbuskar som vi har odlat under säsongen dignar just nu av tomater.

Efter en säsong av odling kan vi nu njuta av tomaterna som mognar i växthuset. Vi lagar tomatsås och drömmer oss bort till Medelhavet medan vi rör i grytan. Här tipsar vi om hur man gör när man skördar växthusets röda guld.

Nu börjar säsongens arbete bära frukt. Tomaterna är redo för skörd och vi njuter av olika tomaträtter varje dag. Det mognar så pass fort nu att vi kan ge bort tomater till nära och kära. På så sätt kommer alla till användning. Och när vi lagar vår tomatsås med nyskördad basilika till den färska pastan så är sinnet i Italien. På det sättet blir odlandet också en resa till till sydligare breddgrader.

Eftersom nyplockade tomater smakar bäst skördar vi få tomater flera gånger i veckan. Tomater tappar smaken när de lagras eftersom deras naturliga sockerhalt minskar.

Bildbevis på att våra växthusodlade tomater är mogna och redo för skör.

Skörda dem gärna på mornarna då de är saftigast och tyngst. På så vis blir hållbarheten bäst. Bladrosetterna får gärna följa med. Det är faktiskt mest för utseendets skull. Tomaterna blir vackra och ser så aptitliga ut när de får behålla sin gröna rosett.

När sommaren är över och luften börjar bli kylig plockar vi av alla tomater från buskarna i växthusets upphöjda jordbäddar, även de omogna. Dessa låter vi mogna på fönsterkarmen inomhus. Tomatinstallationen blir ett vackert stilleben som påminner oss om sommarens odlingsögonblick. De omogna och halvmogna tomaterna är perfekta att koka chutney på.

En reaktion på “Det röda guldet”

  1. Pingback: Semptember månads önskelista från Sweden Green House är publicerad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.