
Takbalk

Vädringsfönster.

Dörrar
Dörrarna är den enda detalj som vi valt att tillverka i ett annat träslag än långsamtväxande furu. De tillverkas i Accoya som är ett stabilt trämaterial anpassat för att stå pall för utomhusslitage. En dörr ska tåla att öppnas och stängas otaliga gånger. Den utsätts för mycket slitaget när skottkärror, människor, krukor och jord passerar, i perioder flera gånger om dagen. Eftersom våra växthus ska vara hållbara över en lång tid har vi valt att arbeta med det här materialet.
Dörrarna finns i två modeller - en klassisk och en som är mer modern, som även släpper in mer ljus. De båda modellerna går dessutom att få som enkeldörrar.


Grunden
Det som hela härligheten vilar på är grunden. Den kan man välja att gjuta i betong eller bygga upp i tegel, till exempel. Vi har också kunder som gjort den i granit.
I samband med att grunden gjuts skapas också jordbäddarna, om du väljer att ha sådana, det vill säga. Men drömmer du om att odla mycket i växthuset så är det ett självklart val.
Det finns numera ytterligare ett alternativ när det gäller grunden. Vi har möjlighet att bygga växthuset på lättbetongblock. Du ser de här blocken på bilden nedan. Det gör att det går att bygga växthus på platser i trädgården som du kanske bortsett ifrån då du betraktat dem som hopplösta.

Odlingsbäddar


Glas och träreglar
Trä i all ära men det är ju faktiskt glaset som gör växthusets till den speciella platsen där ute flyter ihop med inne. Träet finns ju för att det ska gå att fästa glaset vid något. Det är också glaset som ger växthuset dess stabilitet. Vi arbetar med två varianter, härdat enkelglas och isolerglas.
Växthuset på bilden nedan är monterat med härdat enkelglas och här syns också de nätta träreglarna som vi mejslat fram med precision för att växthusen ska bli så nätta som möjligt utan att förlora i stabilitet.

Stållister
Vid önskemål sätter vi stållister på taket - växthusets mest utsatta del. Faktum är att de allra flesta väljer att montera sina växthus med stållister. De går att få i exakt den färg som växthuset målas i. Men våra lister i zink börjar blir allt mer populära eftersom de i princip passar till alla färger plus att de ger växthuset ett mer genuint, nästan rustikt utseende.
Samma typ av stållister sätter vi även på sidorna på de växthus som vi monterar med isolerglas. Vi förankrar helt enkelt glaset på det sättet. En del kunder väljer att bygga växthus med både enkel- och isolerglas. Då kan man tydligt se skillnaden mellan de båda glastyperna. Chathrine Foss-Stene och hennes man, som vi tidigare har berättat om här i dagboken, är en av de kunder som valt att bygga ett växthus med de båda glastyperna.
Enkelglashusen kittar vi med ett smart kitt som också finns i olika kulörer.

Golv
När du kommit så här långt i ditt projekt har du kanske redan växthuset på plats. Golvet är ett spännande kapitel och det finns troligen lika många olika alternativ på golv som det finns växthuskunder. En del väljer att ha slipad betong med andra väljer trä. Någon har lagt cementplattor i sitt växthus medan andra väljer att lägga traditionellt grus på golvet. Du som följt oss här i dagboken en tid, vet att vi är väldigt svaga för marktegel, gärna handslaget. Men det är mycket troligt att vi ändrar oss. Kanske blir det just ditt val som får oss att ändra smakinriktning?
På den här bilden syns även de gjutna odlingsbäddarna i Evas växthus tydligt.

Värmekällan
Har du möjlighet att installera en eldstad i växthuset så är det troligen inget du kommer att ångra, både av estetiska och praktiska själ. Kaminen kan faktiskt komma till användning året runt, regniga och kyliga sommarkvällar såväl som kalla vinterdagar. Vi har kunder som eldar flera gånger om dagen under vintern.
Det är de här två modellerna som vi brukar rekommendera, en är tillverkad av handgjort kakel och den andra av metall. Bredden på ditt växthus bör vara minst 3,5 meter så att kaminen får tillräckligt med utrymme. En braskamin är bygglovspliktig, det kan också vara bra att känna till.

Mur med maxat ljusinsläpp

Ventilder och golvbrunnar.
Även med de små detaljerna kan du leka för att få den stil du önskar. Kika till exempel på de moderna ventilerna som syns på bilden med lättbetonggrunden ovan. Här är en annan variant med ett mer patinerat vintageuttryck. Ventiler hittar du i allt från närmaste byggbutik till byggnadsvårdsbutiker och, med lite tålamod, på auktioner och lopphandlar.
Vi har nu kommit till slutet på dagens lista på växthusdetaljer. Om du nu gjort dina val har du kommit långt i ditt växthusprojekt. Grattis!

Dela