Detaljerna som kännetecknar våra växthus.

Två kvinnor arbetar i ett växthus.
Allt ifrån minsta lilla ventil till balken på taket . Så skapar du ett personligt växthus av en standardmodell.
Detaljerna gör helheten är ett uttryck som i det närmaste känns något slitet vid det här laget. Men icke desto mindre är det i mångt och mycket sant, även för våra växthus. Naturligtvis är det ganska mycket som gör att växthuset blir den plats var och en drömmer om. Vi tänker på storlek, form och placering i trädgården, bland annat. Men den här gången vill vi fokusera på detaljerna som gör våra växthus speciella. Vissa av dem har vi under årets gång mejslat fram medan andra faktiskt är idéer som våra kunder adderar själva. Vi vill också visa dig att du enkelt kan skapa ett personligt växthus även om du väljer en av våra standardmodeller.
Vitt växthus med sadeltak.

Takbalk

Formen på takbalken är kanske det som framför allt kännetecknar våra växthus. Formen är framtagen av vår arkitekt Magnus Wiström och är tänkt att vara en dekorativ detalj. Det är lite galjonskänsla över den mjukt formade avslutet. En del väljer en rak modell på balkavslut vilket framför allt passar om man bor i ett bostadshus i modernare stil.
Formad takbalk.

Vädringsfönster.

Att ha öppningsbara fönster i taket är en nödvändighet. På det sättet optimeras ventilationen i växthuset. Våra vädringsfönster är baserade på en väldigt basal teknologi. Kolvarna som styr vädringsfönstren är fyllda med bivax. När det blir tillräckligt varmt - det vill säga när det är läge att släppa in luft i växthuset, expanderar vaxet vilket gör att fönstren lyfter sig mot himlen.
Vädringsfönster på växthus.

Dörrar

Dörrarna är den enda detalj som vi valt att tillverka i ett annat träslag än långsamtväxande furu. De tillverkas i Accoya som är ett stabilt trämaterial anpassat för att stå pall för utomhusslitage. En dörr ska tåla att öppnas och stängas otaliga gånger. Den utsätts för mycket slitaget när skottkärror, människor, krukor och jord passerar, i perioder flera gånger om dagen. Eftersom våra växthus ska vara hållbara över en lång tid har vi valt att arbeta med det här materialet.

Dörrarna finns i två modeller - en klassisk och en som är mer modern, som även släpper in mer ljus. De båda modellerna går dessutom att få som enkeldörrar.

Dubbeldörrar på växthus.Helglasad dubbeldörr på växthus.

Grunden

Det som hela härligheten vilar på är grunden. Den kan man välja att gjuta i betong eller bygga upp i tegel, till exempel. Vi har också kunder som gjort den i granit.

I samband med att grunden gjuts skapas också jordbäddarna, om du väljer att ha sådana, det vill säga. Men drömmer du om att odla mycket i växthuset så är det ett självklart val.

Det finns numera ytterligare ett alternativ när det gäller grunden. Vi har möjlighet att bygga växthuset på lättbetongblock. Du ser de här blocken på bilden nedan. Det gör att det går att bygga växthus på platser i trädgården som du kanske bortsett ifrån då du betraktat dem som hopplösta.

Växthusgrund i lättbetong.

Odlingsbäddar

Du behöver inte välja att bygga odlingsbäddar i växthuset, det går utmärkt att odla i krukor också. Det går också att ångra sig. Om du efter några säsonger med växthus blir sugen på att börja odla flitigt (vilket faktiskt är ganska vanligt) så går det att installera odlingsbäddar - i trä till exempel.
Gjuten odlingsbädd i växthus.Vattenkannor framför odlingsbädd i trä.

Glas och träreglar

Trä i all ära men det är ju faktiskt glaset som gör växthusets till den speciella platsen där ute flyter ihop med inne. Träet finns ju för att det ska gå att fästa glaset vid något. Det är också glaset som ger växthuset dess stabilitet. Vi arbetar med två varianter, härdat enkelglas och isolerglas.

Växthuset på bilden nedan är monterat med härdat enkelglas och här syns också de nätta träreglarna som vi mejslat fram med precision för att växthusen ska bli så nätta som möjligt utan att förlora i stabilitet.

Blåregn framför växthusglas.

Stållister

Vid önskemål sätter vi stållister på taket - växthusets mest utsatta del. Faktum är att de allra flesta väljer att montera sina växthus med stållister. De går att få i exakt den färg som växthuset målas i. Men våra lister i zink börjar blir allt mer populära eftersom de i princip passar till alla färger plus att de ger växthuset ett mer genuint, nästan rustikt utseende.

Samma typ av stållister sätter vi även på sidorna på de växthus som vi monterar med isolerglas. Vi förankrar helt enkelt glaset på det sättet. En del kunder väljer att bygga växthus med både enkel- och isolerglas. Då kan man tydligt se skillnaden mellan de båda glastyperna. Chathrine Foss-Stene och hennes man, som vi tidigare har berättat om här i dagboken, är en av de kunder som valt att bygga ett växthus med de båda glastyperna.

Enkelglashusen kittar vi med ett smart kitt som också finns i olika kulörer.

Handslaget tegelgolv i växthus

Golv

När du kommit så här långt i ditt projekt har du kanske redan växthuset på plats. Golvet är ett spännande kapitel och det finns troligen lika många olika alternativ på golv som det finns växthuskunder. En del väljer att ha slipad betong med andra väljer trä. Någon har lagt cementplattor i sitt växthus medan andra väljer att lägga traditionellt grus på golvet. Du som följt oss här i dagboken en tid, vet att vi är väldigt svaga för marktegel, gärna handslaget. Men det är mycket troligt att vi ändrar oss. Kanske blir det just ditt val som får oss att ändra smakinriktning?

På den här bilden syns även de gjutna odlingsbäddarna i Evas växthus tydligt.

Vitt växthus med sadeltak.

Värmekällan

Har du möjlighet att installera en eldstad i växthuset så är det troligen inget du kommer att ångra, både av estetiska och praktiska själ. Kaminen kan faktiskt komma till användning året runt, regniga och kyliga sommarkvällar såväl som kalla vinterdagar. Vi har kunder som eldar flera gånger om dagen under vintern.

Det är de här två modellerna som vi brukar rekommendera, en är tillverkad av handgjort kakel och den andra av metall. Bredden på ditt växthus bör vara minst 3,5 meter så att kaminen får tillräckligt med utrymme. En braskamin är bygglovspliktig, det kan också vara bra att känna till.

Vitt växthus med sadeltak.

Mur med maxat ljusinsläpp

Den som väljer att bygga en mur i sitt växthus behöver inte vara rädd för att det inte ska bli tillräckligt med ljusinsläpp i odlingshuset. Du kan nämligen montera en radda med fönster ovanpå muren för att på så vis få in maximalt med ljus. Observera att den gjutna muren kan ersättas med en trävägg. Det kan också vara värt att påpeka att det är väldigt ljust i ett växthus, så skulle du föredra att ha en hel vägg utan fönsterraden upptill, så fungerar det alldeles utmärkt.
Stolar runt bore i växthusmiljö.

Ventilder och golvbrunnar.

Även med de små detaljerna kan du leka för att få den stil du önskar. Kika till exempel på de moderna ventilerna som syns på bilden med lättbetonggrunden ovan. Här är en annan variant med ett mer patinerat vintageuttryck. Ventiler hittar du i allt från närmaste byggbutik till byggnadsvårdsbutiker och, med lite tålamod, på auktioner och lopphandlar.

Vi har nu kommit till slutet på dagens lista på växthusdetaljer. Om du nu gjort dina val har du kommit långt i ditt växthusprojekt. Grattis!

Ventil i växthusgrund.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *