Eldningssäsong i växthuset

Braskaminer i växthuset, en i dagsljus och en i skymningen med middagsbord fint dukat och en massa tända ljus

Braskaminer i växthuset, en i dagsljus och en i skymningen med middagsbord fint dukat och en massa tända ljus

Låt elden värma dig i växthuset i vintern. Vi har provat ut en braskamin som fungerar i den fuktiga miljön och Eldoforms Ove Lindén förklarar varför ”kuben” är ett bra val.

 Januari månad och eldningssäsongen pikar, även för växthusägare som använder sitt hus året runt.

Men det är inte alla braskabiner som fungerar i ett växthus. Den fuktiga miljön kräver att kaminen har vissa tekniska egenskaper för att den ska fungera optimalt. Bland annat bör de rörliga delarna gå att smörja eller serva på ett bra sätt.

Eldoforms braskamin Stûv 16 Cube, eller ”kuben” som vi kallar den, har stått i vårt växthus ett tag nu och den fungerar bra året runt trots att det emellanåt både är varmt och väldigt fuktigt där inne. Dessutom är det en vacker kamin som smälter in fint i den speciella atmosfär som råder i ett växthus.

-Stûv 16 Cube är även arkitekternas favorit. Den är minimalistisk i sitt formspråk och har en stor glasfront vilket gör att man får mycket eld i rummet utan att den tar för mycket uppmärksamhet från den omkringliggande miljön, säger, Ove Lindén från Eldoform som levererat vår kamin.

Sweden Green House har valt att placera den på ett betongfundament. Men eftersom kaminens sida och rygg hålls relativ sval på grund av att värmen i första hand sprids framåt, kan man faktiskt till och med ställa den på trä. ”Kuben” finns i tre olika storlekar. Men även den minsta storleken rymmer mycket ved vilket är en viktig aspekt när man väljer braskamin.

-Det är en kamin med många möjligheter. Jag tror att den, tack vare det tidlösa formspråket, kommer bli en klassiker som vi kommer att få se en lång tid framöver.

Text och bild Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

En reaktion på “Eldningssäsong i växthuset”

  1. Pingback: Efter en hektisk vecka varvar vi ner i växthuset bland salvia och fårskinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.