Formex för växthusälskare.

En hortensiakvist från fjolåret som dekoration i inspirationsmontern på Formex 2018.
Mässäsongen har startat och först ut är inredningsmässan Formex. Helena Kaasik från Sweden Green House var på plats för att spana efter växthusinspiration.
Det har nyligen varit Formex-mässa i Älvsjö utanför Stockholm. Att besöka en mässa är ett bra sätt att fylle på med inspiration inför den kommande odlingssäsongen. Det här är egentligen en inredningsmässan men om man sätter på sig rätt glasögon så kan man kan man hitta mycket bra saker som man även kan använda i växthus- och trädgårdssammanhang.
Det här är några av de montrar som jag stannade till i på Fomex.

1. Inspirationsmontern skapad av Synnöve Mork och Tina Hellberg.

Den här montern var ritad av Synnöve Mork. Men hon hade valt att ta in tre andra stylister för att gestalta sina tankar och eftersom Tina Hellberg alltid använder sig av växter när hon bygger sina miljöer fastnade jag för hennes monter.
Mycket riktigt hade hon använt växter av olika slag. Framför allt liljor eftersom det är en stark symbol inom konsten, men hon hade också dekorerat med fröställningar och fjolårets blommor. Det gjorde mig påmind om hur härligt det är med trädgård och växter året runt, även så här i januari månad. Färgskalan som Tina arbetat med var också inspirerade. Gult och rosa som färgkombination var också något man såg mycket av i andra montrar på mässan.

2. Nya textiler från Klässbols Linneväveri.

Klässbols inspirerar alltid, både med sina vackra produkter och med montrarna som de bygger. I år hade de skapat en extra stor monter för att visa nya linnetextiler i en vacker färgskala som designern Lena Bergström arbetat fram.

3. Hantverksfokus

I två montrar hade man tagit med sig hantverkare för att visa det hårda arbete som ligger bakom varje produkt. Hos Georg Jensen fans en smed på plats och i den samlingsmonter där Kay Bojesen var representerad fanns en hantverkare som satte ihop de berömda träaporna, för hand.

4. Flygande glasvaser från Dbkd

Dbkd är företaget som främst är kända för sina krukor. Men de gör också vaser av olika slag. Jag fastnade för dessa som man kan hänga upp och använda till små skott och sticklingar, antingen inomhus eller i växthuset. Det är också fint om man har möjlighet att hänga så här många tillsammans.

5. Ment från Norge

Porslin i organiska former och mönstrade plädar i vackra färger hittade jag i montern hos det norska företaget Ment.

6. Ordning och reda bland verktygen.

Iris Hantverk är företaget som framför allt är kända för sina handgjorda borstar tillverkade av blinda. Men de samarbetar också med namnkunniga designers. En av dem, Lovisa Wattman har designat en klämbräda användbara för verktygen som det annars är svårt att hålla ordning på i växthuset eller förrådet. Företaget gör också knoppbrädor som man hänga upp de mindre verktygen på.

7. Lanternor

Det här är en produkt som vi ständigt letar efter till både växthus och trädgård. Man kan aldrig få nog av ljuskällor till utomhuslivet och det är inte dumt när lågan är skyddad bakom glas. Dessa för utomhusbruk är framtagna av danska Holmegaard som också visade ett rökfärgat glas till lyktan som är tänkt för inomhusbruk.

8 Miljövänliga textiler i vackra färger hos Ulrika Gyllstad.

Textilerna som Ulrika Gyllstad tillverkar i miljövänlig bomull var representerade i samlingsmontern som Studio Saint Paul hade byggt. Färgskalan och de organiska mönstren som Ulrika gör är är så inspirerande. I montern hade hon blandat gult och rosa. Förutom metervara så finns det kuddar, necessärer i olika storlek och väskor i olika modeller i Gyllstads sortiment. Tote-väskan med rottinghandtag är en personlig favorit.

9. Cylinder av Kristina Stark.

Vår samarbetsparter Kristina Stark (vi säljer ett par av hennes ljusstakar i vår webbshop) ställde inte ut på mässan i år. Istället hade hon hyrt ett galleri på Södermalm i Stockholm där hon visade den första produkten i serien Stark som ska bli en kollektion med produkter framtagna i färre exemplar på ett hantverksmässigt sätt. Den klassiska cylindervasen har i Kristinas händer blivit en poetisk vas som också är praktisk eftersom ringarna i botten inte bara för tankarna till de ringar som bildas när man släpper en sten i lugnt vatten, de hjälper också till att håla växternas kvistar på plats i vasen.
Bilder: Helena Kaasik och Design Kristina Stark.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.