Första odlingsåret i växthuset.

Vildvuxen Körsbärstomat
Kanske är det här ditt första år med växthus och en viss villrådighet kring alltifrån jord till växter kommer krypande. Det finns mycket att välja bland och egentligen är mitt bästa råd att gå på lust vad längtar du efter? Vad är växthusdrömmen för dig?
Men jag vet också att det ibland kan vara skönt med lite hjälp på traven, så här kommer mina fem bästa ”första-året-tips”.

1. Satsa på bra jord.

Fyller du dina bäddar för första gången så satsa på en riktigt bra växthusjord, ibland kallas den yrkesodlarjord för växthus. Eller köp planteringsjord för odling i stora urnor den jorden brukar vara luftig och kunna hålla näring över lite längre tid.
Växthuset vi byggt i trädgården vid Nynäs slott.
Jordkvaliteten är nästan den viktigaste av allt

2. Lättskötta, goda tomater.

Vill du satsa på något enkelt, skördesäkert och gott så odla körsbärstomater som är lätta att ha att göra med; de mognar fort och klarar av att ge bra med skörd även om de inte blir tjuvade. Är du sent ute föredrar du förmodligen att köpa färdiga plantor. Handelsträdgårdarna säljer grönsaksplantor på våren men det går även att beställa på nätet, till exempel på Klostra, Tomatens Hus eller Örtagårdens handelsträdgård. Det roliga med att köpa på nätet är att det finns en uppsjö av sorter att välja bland.

(Det kan vara så att näthandeln har slutat att skicka tomatplantor nu när vi kommit en bit  in på säsongen. Men har du tur så kan det finns plantor kvar i din lokala plantskola. Det kan vara värt att fråga. Redakionens anmärkning!)

Körsbärstomater - några favoriter.

  • "Pink Princess" - en av de godaste små-tomater jag smakat, ljust röda och supersöta
  • "Lillit" - en orange, god och ganska fast tomat som kommer i stora och många klasar
  • "Black Cherry" - rödbruna, vackra frukter som kommer i välfyllda klasar
  • "Primabella" - kommer på riktigt långa klasar och kan hänga länge utan att spricka, håller också länge efter skörd
Det vita växthuset som vi byggt i trädgården som hör till Hovdala slott.
Körsbärstomater är enklast att lyckas med.

3. Färska kryddor från matbutiken

I närmaste livsmedelsbutik kan du hitta kryddor att plantera ut. Basilika, timjan, oregano, citronmeliss, persilja...Kryddorna vi köper på kruka för matlagning går jättebra att plantera ut i växthuset. Se till att krukan är ordentligt genomvattnad och att rötterna inte är ihopsnodda i botten. Trassla i så fall försiktigt ut dem och plantera i växthusbädden eller i kruka och vattna igenom allt ordentligt. Med ny jord och gödsel runt fötterna kommer plantorna att växa till sig fint under sommaren. Skörda regelbundet från kryddorna så att du stimulerar nytillväxt och en knubbig fin plantform.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Koriander kan man odla mycket av och bottna salladen med, mums!

4. Pelargonen - En klassisk blomma.

Att stiga in i ett varmt växthus och mötas av doften från en pelargon gör mig glad. Alla pelargoner trivs i värme och att slippa få regn på sig vilket gör växthuset till en utmärkt plats för dem. Det finns många olika varianter att välja mellan. Doftpelargoner bidrar med små vackra blommor men framför allt ett frodigt bladverk som sprider kryddig doft, till exempel muskotpelargonen.Gillar du färg ska du satsa på kaskadpelargoner som kastar sig ut från amplar och krukor med färgrik, massiv blomning. De ger snabbt karaktär åt rummet och för tankarna till en medelhavsterrass.

    Pelargoner-några favoriter:

  • Pelargonium cotyledonis - får vackert knöliga stammar på äldre dar, sirliga vita blommor.
  • Muskotpelargon - doftpelargon med kryddigt doftande bladverk och vita, små vackra blommor.
  • "Marcada Pink" - kasladpelargon med ljusrosa blommor.
  • "Snow Cascade" - kaskadpelargon med vita blommor med röda strimmor.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Doftpelargonen Dr Westerlund, en lättodlad klassiker i växthuset.

5. Ett stiligt fikonträd

Av alla träd vi kan ha i växthuset är kanske fikonträdet ett av de vackraste och tåligaste, en av mina stora favoriter. Med sitt sträva, kraftiga bladverk står det bra emot torka och det älskar verkligen värme och ger frukt utan att behöva hjälp med pollinering, vilket är en fördel när det ska växa ensamt i ett växthus. Fikonträdet är också skulpturalt och ger ett stiligt, sobert intryck – men du kan behöva beskära det om det växer för frodigt. Ge det näring ett par gånger under säsongen och klipp bort skott som skjuter långt ner på stammen så att det inte blir för buskigt, för då kommer det att ta väldigt stor plats på sikt. Ha det på kruka eller i odlingsbädd – välj det som passar dig, för fikonträdet går allt lika bra. Vill du övervintra det i ett kallväxthus ska du välja en härdig sort.

Fikonträd några favoriter:

Härdighet anges alltid för odling på friland, i vanligt kallväxthus kan du räkna med att odlingszonen förskjuts ett eller två steg, träd härdiga i zon 1 klarar alltså växthus i zon 2-3.

  • "Bornholms Diamant" - härdig till zon 2-3, ett av våra vanligaste fikonträd som ger mörka, fylliga fikon.
  • "Desert King" - härdig till zon 1, lite mer osäker i fruktsättningen, det krävs en bra övervintring, men ger mycket goda frukter med grönt skal och rosa kött.
  • "Brown Turkey" - härdig till zon 1, saftiga, mörka fikon med ljust rosa kött.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Fikon - en riktig rolig växt att odla i växthuset. Den är lättodlad och vacker med sina flikiga blad samtidigt som Medelhavet kommer lite närmre när du omger dig med den här växten.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *