Fråga Sweden Green House – Vilket golv ska jag välja i växthuset.

Marktegel modell större är ett vackert och praktiskt alternativ som golv till växthuset.

Många undrar vilket golv som är bäst i växthuset. Det är en smakfråga naturligtvis men vissa saker finns det ändå att förhålla sig till. Sweden Green House tipsar.

En fråga som vi ofta får är vilket golv man ska välja till växthuset. Förutom tycke och smak så styr sockelns material valet. Men även de olika materialen som redan finns i trädgården har betydelse för vilket golv du ska välja i ditt odlingshus. I det här inlägget visar vi några golvalternativ som vi tycker blivit lyckade.Grus är ett bra alternativ som golv i växthuset. Här är det blandat med betongplattor.

 1. – Grus

Kanske är det grusade golvet det mest förlåtande alternativet. Grus passar över allt samtidigt som det låter så härligt när man går på det. Svårt att städa kanske du säger, eller åtminstone svårare än ett stenlagt golv. Men det bevarar fukten i växthuset bättre när man vattnar och är därför det bästa alternativet för den som i första hand tänkt använda växthuset för odling. En idé är att blanda in sten- eller betongplattor i gruset. Då får man det bästa av två världar.Betongplattor passar i en mer modern och stilren stil. Här läggs de i ett fiskbensmönster.

 1. Betongplattor.

Grå och stilrena betongplattor lagt i ett mönster passar fint i ett svart eller mörkbrunt växthus. Intrycket blir modernt och passar också i trädgårdar där det finns mycket sten och betong för övrigt. Klassiskt marktegel fungerar alltid som golv. Det här ligger i orangeriet på Katrinetorps herrgård i Malmö.

 1. Stora tegelstenar.

I orangeriet som Sweden Green House byggt på Katrinetorps herrgård i Malmö föll valet på ett marktegel som är ganska stort och som lagts i ett linjärt, förskjutet mönster längst med de upphöjda jordbäddarna. Tegel är ett klassiskt material som både är vackert och tåligt. I den här herrgårdsmiljön där man odlar flitigt är det ett både funktionellt och fint alternativ.

Handslaget tegel från en av de få tegelbruk som fortfarande tillverkar tegel för hand är ett vackert alternativ som växthusgolv.

 1. – Handslaget tegel.

Det handgjorda teglet som vi lagt in i vårt visningsväxthus i Nacka fungerar fint till det vita odlingshuset samtidigt som det passar till den gråputsade växthusgrunden och smågatstenen som ligger runt växthuset.

I det gröna växthuset med timmersockel har man lagt in ett golv i trä.

 1. – Trägolv.

I skånska Åhus har vi nyligen byggt ett grönt växthus. Eftersom det skulle stämma med tomtens skogskaraktär monterades det på en tjärad timmergrund. För att match grunden lade man in ett trägolv.

Om du har andra frågor när det gäller växthusets golv eller om du har någon annan växthusfråga är du välkommen att höra av dig till oss.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

6 Comments on “Fråga Sweden Green House – Vilket golv ska jag välja i växthuset.”

 1. Stor betydelse hur det glasade utrymmet kommer att användas- säsong eller året runt vid val av golvmaterial. Grus kan passa vid säsongs odling men är inte lika fördelaktigt under vinterhalvåret då många plantor fäller en hel blad och luftfuktigheten redan brukar ligga nära 100 % inomhus genom kondens som alltid förekommer. Ett gjutet golv (valfri beklädnad) med lutning 3-4 % mot ränna och brunn är det mest funktionella och det är lätt av bli av med jord sand och ohyra genom en snabb dusch med trädgårdsslangen kan inte tänka mig något annat efter 10 års helårs odling under glas med tropiska plantor.

  1. Tack för tipset. Det är så värdefullt att få idéer från erfarna växthusodlare.

 2. Intressant med val av golv i växthus///. Om man frågar 10 olika får man liks många svar////. Någon menar på att gjutet betonggolv skapar kondens. Planen är betong

  1. Det är vackert med betonggolv. Svante och Niclas, våra ambassadörer har valt det men jag har inte hört att de har problem med kondens. Lycka till med golvval.

 3. Måste man ha golvvärme om man gjuter en platta för att sedan lägga tegel som Viktoria Skoglund?? Måste man också ha golvbrunn?
  Vänligen Joanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.